САЩ наблюдават ситуацията в Запорожската атомна електроцентрала, която се намира

...
САЩ наблюдават ситуацията в Запорожската атомна електроцентрала, която се намира
Коментари Харесай

Няма "непосредствена" заплаха за атомната електроцентрала в Запорожие: Белият дом

САЩ следят обстановката в Запорожската атомна електроцентрала, която се намира покрай фронтовата линия сред съветските и украинските войски, само че не виждат признаци за непосредствена опасност за оборудването, съобщи представителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби на брифинг в Белия дом.

" Няма да встъпвам в съответна разследваща информация ", сподели Кирби, когато бе запитан за обвиняванията на Киев, че Русия се готви да взриви централата.

" Имаме опция наоколо до централата да следим радиоактивността ", добави той. " Просто не сме видели никакви признаци, че тази опасност е непосредствена, само че я следим доста, доста деликатно ".

Миналата седмица Украйна твърдеше, че Русия приготвя радиационен случай в Запорожката АЕЦ. Президентът Владимир Зеленски съобщи, че Москва желае да провокира " приключване на радиация " в централата, като се базира на оценки на украинското разузнаване. Според неговия асистент Михаил Подоляк Русия е минирала охлаждащия водоем на оборудването и се готви да извърши " огромна терористична офанзива ", с цел да " спре украинското контранастъпление и да сътвори обезлюдена санитарна сива зона ".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков назова изказванията на Зеленски и Подоляк " следващата неистина ", идваща от Киев, като означи, че Москва си сътрудничи изцяло с Международната организация за атомна сила (МААЕ). Ръководителят на надзорния орган на Организация на обединените нации Рафаел Мариано Гроси посети оборудването предходната седмица и опроверга изказванията на Украйна.

" МААЕ е осведомена със известията за сложени мини наоколо до охлаждащото езеро. По време на визитата на генералния шеф не бяха видяни мини на обекта, в това число в охлаждащото езеро ", съобщи Гроси в отчет.

През март 2022 година съветски войски поеха контрола над Запорожската атомна електроцентрала и близкия град Енергодар. Околният район публично стана част от Русия след референдуми, непризнати от Запада, извършени през септември предходната година. Нейните шест реактора сега работят в режим на подготвеност.

Москва упрекна силите на Киев, че неведнъж са насочвали към ЗНЗ артилерия и дронове, както и че в един миг са се пробвали да извършат десант, с цел да завладяват оборудването.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР