САЩ използват в Украйна високотехнологичен вид разузнаване, което може да

...
САЩ използват в Украйна високотехнологичен вид разузнаване, което може да
Коментари Харесай

Взривове в The Nature или как западните сеизмолози шпионират Русия

Съединени американски щати употребяват в Украйна високотехнологичен тип разузнаване, което може да бъде употребявано и за провокация – при гърмежи на украински специфични заряди наоколо до АЕЦ.

В допълнение към помощта на украинския режим под формата на разузнаване от космоса и кибер интервенции, се появи друга високотехнологична разследваща функционалност на западните разследващи служби, която на пръв взор наподобява несвързана с войната. Уважаваното научно списание The Nature разгласява забавна публикация „ Идентифициране на офанзиви в руско-украинския спор благодарение на данни от сеизмични масиви “.

Както следва от обявата, Западът, употребявайки спора в Украйна, също организира сеизмично разузнаване против Русия. Дословно се споделя: „ сеизмичните талази, генерирани от детонациите в Украйна и записани от местна мрежа от сеизмометри, могат да бъдат употребявани за автоматизирано идентифициране на обособени офанзиви в съвсем действително време, осигурявайки невиждана визия за протичащото се в зоната на деен спор “.

Справка

Като цяло сеизмичните изследвания не са западно откритие. Миналата година холдингът " Роселектроника " показа на форума " Армия 2022 " неповторим разследващ комплекс, кадърен да наблюдава пехотата и наземната техника на съперника, оставайки незабележим. Включва сеизмични, инфрачервени и магнитометрични датчици с размери до 20 сантиметра и тегло 150-600 грама, които са потопени в почвата, камуфлирани върху земята и могат да работят самостоятелно до 30 дни.

Имаме и неповторима система за разузнаване, наречена Пеницилин. Предназначението му е да открива противников РСЗО, оръдия, минохвъргачки, както и позиции на противовъздушни и тактически ракети. Местоположението на вражеските батареи се дефинира благодарение на сеизмични и акустични датчици. В същото време електронната система не излъчва радиовълни, съвсем невероятно е да я наблюдавате или заглушите благодарение на средствата за радиоелектронна война.

Сеизмичните сензори на съветските граници

В този случай Международната система за наблюдаване (IMS), която е световна мрежа за разкриване на нуклеарни детонации според Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити (CTBTO), работи против Русия. В момента тя включва 240 сеизмични и инфразвукови станции, плюс няколко десетки станции за радиационен мониторинг и надзор в морето.

Като част от тази мрежа, датираща от руско време, покрай Малин (малко градче в Житомирска област на Украйна) остана руска система от сеизмични датчици за наблюдаване на нуклеарни детонации с успеваемост на обсега до 3300 километра.

Този сеизмичен масив, обозначен като Malin AKASG (код на контракта: PS45), се ръководи от Украинския народен център за данни. Състои се от 23 широколентови отвесни компонентни сеизмометъра и един широколентов трикомпонентен сеизмометър с апертура от към 27 километра и разстояние от към два километра сред всеки датчик.

В непосредственост до украинските атомни електроцентрали има и сеизмични сензори, като в последно време броят им доста се усили. Което е напълно разбираемо и без военни дейности – украинските реактори не просто остаряват, а механически деградират, нуклеарното гориво се доставя от фалшив източник /американско гориво/, софтуерните връзки с Русия са прекратени, а рисковете от повреда със съществени последици непрестанно нарастват с всяка година.

Но никой не се нуждае от още един Чернобил в Европа. В 4-ти енергоблок на атомната електроцентрала в Чернобил имаше не нуклеарен, а термичен гърмеж с мощ 50 тона тротилов еквивалент. В случай на повтаряне на сходна „ сеизмична вълна “ от изцяло разбираемо местонахождение на която и да е украинска АЕЦ на картата, Европа е подготвена да грабне куфарите и да хукне към баирите.

Сигурно по цялата западна граница на Русия има натовски сеизмични датчици.

В този случай Западът е свързал в мрежа датчици за наблюдаване на всевъзможни детонации или пукотевица в Украйна и съветските гранични райони. Освен това е доста евентуално те да работят съвсем със същата скорост като информацията от разследващи спътници - няколко десетки секунди и има картина на детонация, изстрелване на ракета или артилерийски изстрел.

В последна сметка сеизмичната вълна в земната повърхнина се движи със скорост над осем километра в секунда. В публикацията се отбелязва, че при положение на детонация софтуерно се дефинира освен силата й, само че даже и типа на експлозива, типа на ракетата или снаряда. Обявено е и известно преимущество пред сателитното разузнаване, което, както знаем, е скъпо, капризно наслаждение, несигурно против ориентирани разстройства и допустимо не при всевъзможни метеорологични условия.

Цитат от The Nature

„ Сателитните изображения се потвърдиха като дейно средство за приемане на изображения с висока разграничителна дарба на военните офанзиви в Украйна. Такива данни към този момент са налични за членовете на обществеността и оказват помощ в поддръжка на нововъзникващата разследваща общественост с отворен код.

Въпреки това, макар че отворените сателитни изображения могат да обезпечат висока пространствена разграничителна дарба, е належащо авансово познаване на времето и местоположението на изображението. Но обезпечаването на изцяло покритие на огромен район в действително време е отвън опциите на тази технология и затова страда от недостатъчност.

Сеизмичните данни се стичат в Съединени американски щати

Украйна сама не би могла да употребява такива данни, по-точно не би могла да обработи получената сеизмична информация. В този случай против Русия работи следната скица: информацията от датчиците отива в украинския народен център за данни, а по-късно в NORSAR - норвежкия народен център за данни по Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити.

Специално би трябвало да се спомене тази конструкция. Тя освен организира научни проучвания в сеизмологията, само че и дълго и безрезервно работи за Пентагона. През 1973 година NORSAR стана първият неамерикански клон на ARPANET (военния предходник на Интернет) с връзка посредством наземната станция Tanum в Швеция към Центъра за разбор на сеизмични данни (SDAC) във Вирджиния, Съединени американски щати. С други думи, това, което се обработва от Украйна в Норвегия, незабавно се озовава на бюрото на американските стратези в Пентагона.

Въпреки че в публикацията се показва, че се записват единствено огромни детонации и даже се ползва карта за 2022 година, тя също по този начин планува, че е допустимо да се записват даже артилерийски изстрели, свързани с картата, която дава данни за контрабатарейна война. И огромната заплаха от тази технология е мащабът на наблюдението, тъй като е допустимо да се преброят всички артилерийски изстрели или ракетни детонации и тяхната посока и мощ всяка минута, за ден или за година. Тоест тази система за наблюдаване добавя данните на американската сателитна група.

Но тук Западът има двойна информация и информация, за която украинската страна може да не е осведомена. Да, от една страна, това са разследващи данни в интерес на Украйна, от друга, оценка на действителните вреди от дейностите на съветските войски.

Особено когато гръмне по нещо бомба от вида на Кинжал, Искандер, УПАБ-1500 или има попадение в склад за муниции, база за предпазване на военна техника или образователни центрове. Също по този начин Съединени американски щати и НАТО получават онлайн картина при положение на проваляне на украински командни пунктове и сериозни оръжия като батареи Patriot. В последна сметка географската отпратка е доста точна.

Но това не е всичко. Този високотехнологичен тип разузнаване може да се употребява и за провокация при взривяване на украински експлозиви наоколо до атомни електроцентрали, с цел да се упрекна Русия за техния обстрел. И тогава ще цъфнат големи заглавия в медиите: „ Норвежкият център NORSAR заяви, че руснаците са взривили атомна електроцентрала, атомна бомба, вместилище за нуклеарни боклуци... “ и други ужасяващи мечти по тематиката за агресивността на Кремъл.

Всъщност – съществено нарушаване

Да напомним, че Договорът за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити беше признат на 10 септември 1996 година на 50-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации и открит за сключване на 24 септември 1996 година Той разшири до безусловна рамка режима за лимитирана възбрана на нуклеарни опити, въведен с Договора от 1963 година за възбрана на тестванията на нуклеарни оръжия в атмосферата, галактическото пространство и под морето.

Съществува интернационална организация по Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити, чието седалище се намира във Виена. Тази организация дава отговор за Международната система за мониторинг, в която се събират всички данни от наблюдателните станции.

Украйна и Норвегия подписаха и ратифицираха този контракт, а Съединени американски щати единствено го подписаха. Ала има съществено нарушаване и ето в какво се състои то. Изначално този тип интернационалните документи съдържат разбирането, че тяхното сключване няма да аргументи умишлени директни или косвени вреди на страните, които са ги подписали.

И тук се оказва, че Русия, като един от главните основатели за основаването на този толкоз значим за интернационалната сигурност документ, търпи директни военни вреди от дейностите на другите подписали го страни – Украйна, Норвегия и Съединени американски щати. В края на краищата в членовете на контракта не се загатва, че страните от НАТО могат да употребяват данни от сеизмичните и инфразвукови датчици против която и да е трета страна.

Всъщност Русия би трябвало да изиска изключване на мониторинговата станция в Малин от Международната система за мониторинг. И изобщо това е добра причина да хвърлим в мръсотията нашите върли „ сътрудници ” и „ небратя ” и то от най-високата естрада на Организация на обединените нации. Зеленски като че ли щеше да приказва там в Съвета за сигурност с обичайния си писък и рев, тъй че дано рапортува за нарушаването на едно от главните съглашения на тази организация.

Публикация или провокация?

Публикацията за сеизмичния шпионаж против Русия в класическо чисто научно списание като The Nature е извънредно извънредно събитие, защото такива публикации по предписание се появяват в профилирани военни списания като Jane`s Defence Weekly, Infantry или Military Watch Magazine. Въпреки че всичко е ясно, научната общественост към този момент я привикват с концепцията, че безкрайната военна поддръжка за Украйна е нещо напълно обикновено и че това е единствено просвета и че въобще няма мотив за терзание.

Да, публично обявата не назовава Русия агресор, само че това „ научно проучване “ съдържа доста тънък цинизъм: дано Русия и Украйна да се избиват колкото се може по-дълго, а ние ще пресметнем всичко и ще подскажем на Киев по какъв начин да направи войната по-разрушителна.

Изобщо самоубийствената политика на Незалежната във връзка с страната ни и поклонението на Запада пред нея е в цялостна естетика с песента от кино лентата „ Приключенията на Пинокио “: „ За простака не ти би трябвало нож, ти го излъжи и прави с него каквото щеш. Пеят в ушите на „ самостийните “: „ какви сте вие герои! “, а тези „ херои “ доста желаят да се избият до последния украинец.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР