САЩ искат пълното разпускане на ЧВК “Вагнер. Това заявиха от

...
САЩ искат пълното разпускане на ЧВК “Вагнер. Това заявиха от
Коментари Харесай

Как да се разпредели наследството на ЧВК “Вагнер”

Съединени американски щати желаят цялостното разформироване на ЧВК “Вагнер ”. Това обявиха от Държавния департамент. Но Русия и даже Беларус имат свои проекти в това отношение. Владимир Путин разказа три разновидността за по-нататъшната активност на " вагнеровците ", а Александър Лукашенко - единствено два. Каква е същността на тези разновидности и по какъв начин събитията от 23-24 юни ще се отразят на позициите на Москва в Африка - главната област на приложение на напъните на ЧВК?

Вашингтон би желал да види по какъв начин “Вагнер ” стопира да съществува. Това заяви ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Матю Милър. Според него Съединени американски щати имат намерение да изискат изгонването на Евгений Пригожин, в случай че той се намира на територията на страна, с която има съглашение за екстрадиция.

Но стремежите и очакванията на Вашингтон, явно, не е съдено да се осъществен. Докато системата за командване и надзор на “Вагнер ” направи опита за бунт вероятен, не наподобява Русия и Беларус да са подготвени да се откажат толкоз елементарно от толкоз ефикасна единица. Не приказваме за очистване на ЧВК, а за преосмисляне и възобновление на групировката под нова форма.

И по този начин, Александър Лукашенко, приемайки отчета на министъра на защитата на Беларус Виктор Хренин, означи, че бойците на “Вагнер ” не би трябвало да се опасяват. Според президента техният опит може да бъде потребен за армията на страната. Той акцентира, че подхожда прагматично към този въпрос. Според него бойците на ЧВК могат да образоват локални бойци „ и на тактичност, и по какъв начин да нападат, и по какъв начин да се пазят “.

„ Владимир Путин ми сподели за финален път: не може без контрабатареен пердах. Дронове. Минали са през тях. Те ще ви опишат за оръжието: кое работи добре и кое не. И тактичност, и оръжия, и по какъв начин да нападаме, по какъв начин да се пазиме. Безценно е. Това би трябвало да вземем от вагнеровците “, сподели Лукашенко.

Освен това ЧВК имат много огромно „ завещание “ в Африка. Днес частна компания участва в доста страни на континента, в това число Мали, Централноафриканската република и редица други страни. „ Вагнеровците “ играят специфична роля, когато ползите на локалните управляващи опонират на някогашните метрополии или зародят спорове от друг темперамент - ЧВК просто защищават страните от раздробяване и подсигуряват сигурността на цивилното население.

В частност съветският външен министър Сергей Лавров съобщи, че работата на инструкторите от ЧВК в Централноафриканската република ще продължи. Според ръководителя на дипломатическото ведомство, французите по едно време зарязаха Мали и ЦАР на милостта на терористите, до момента в който “Вагнер ” съумя да обезпечи тяхната сигурност.

В тази връзка Лавров акцентира, че не би трябвало да се внасят конюнктурни моменти в стратегическите връзки на Русия с африканските сътрудници. Според него " няма суматоха на място ", не се виждат промени в връзките на Москва със страните от континента.

В Централноафриканската република, апропо, реакцията на протеста беше спокойна. Властите на републиката обявиха, че в случай че вагнеровците изоставен страната, ще одобряват всяка друга група за сигурност от Русия. „ Ако Москва реши да изтегли ЧВК “Вагнер ” и ни изпрати “Бетовен ” или “Моцарт ”, а не “Вагнер ”, отново ще ги приемем “, сподели съветникът на президента на ЦАР Фидел Гуанджика пред “Файненшъл Таймс ”.

Въпреки това сега управлението на Русия и Беларус е изправено пред необикновена задача: от една страна, е належащо да се резервира и усили скъпият опит на пехотинците и щурмоваците на ЧВК. От друга страна, значимо е да не се нарушават връзките и схемите на работа на тази конструкция в Африка и Близкия изток.

Важно е да се вземат поради и позициите на управлението на Русия и Беларус по отношение на бъдещата орис на „ вагнеровците “. Както сподели Владимир Путин, бойците на ЧВК имат три ицбора. Първият е да се сключат контракти с Министерството на защитата или други правоохранителни органи. Вторияг е да се върнат вкъщи при обичаните хора. Третият е да отидат в Беларус. „ Изборът е ваш, само че съм сигурен, че ще бъде изборът на съветските бойци “, сподели президентът.

Лукашенко на собствен ред разказа позицията на Минск по следния метод: „ Да, в действителност, през днешния ден Пригожин е в Беларус. Както дадох обещание, в случай че желаете да промените ъгъла с нас за известно време и по този начин нататък, ние ще ви помогнем. Естествено, за ваша сметка. Но както споделя Хренин: " Не бих наранил такова звено в армията. " Съгласен съм “, сподели белоруският водач.

Западните медии даже допускат, че ЧВК няма да останат в Беларус и може да се насочат към разнообразни африкански страни. Вариантите включват Мали, Либия и Централноафриканската република. В зоната на интерес на ЧВК са и други страни от Централна Африка и Сахел.

Помо ш на Минск

„ Мисля, че ЧВК „ Вагнер “ във формата, в която съществуваше преди 24 юни, няма да може да пусне корени в Беларус. Първо, нашето законодателство не планува съществуването на такива формирования в страната. Всъщност, от позиция на настоящите правила, представители на това поделение са членове на противозаконна военна организация “, разяснява белоруският боен специалист Александър Алесин.

„ Второ, системата на власт, която се е развила в Беларус, както и характерът на ръководството на Александър Лукашенко, идеологически се разминават с характера на ЧВК. Все отново за нас е значимо да запазим централното послушание на войските и единната командна конструкция. Все отново Минск ще се опита да употребява капацитета, който има “Вагнер “, акцентира събеседникът.

„ На първо място, считам, че въоръжените сили на Беларус ще могат да привлекат частно бойци на ЧВК като инструктори. Имат грамаден военен опит в десетки спорове по света. Разбира се, техните умения могат да бъдат потребни при образованието на нови бойци за нашата страна “, отбелязва специалистът.

“Освен това „ Вагнер “ може да се употребява по предопределение, а точно за осъществяване на избрани задания отвън Беларус. По-специално желал да обърна внимание на Африка. Постепенно усилваме наличието си на този континент. Да си напомним визитата на Лукашенко в Зимбабве: тогава президентът намерено съобщи, че страната ще стане център за последователното разширение на въздействието на Минск в тази част на света “, счита Алесин.

„ В момента обсъждаме с разнообразни страни на континента проекти за основаване на предприятия в региона на селското стопанство или машиностроенето. Разбира се, обстановката в Африка е бурна. Мисля, че “Вагнер ” може да отговори на потребностите за сигурност на нашите чиновници на континента “, акцентира източникът.

„ В тази връзка бих желал да отбележа, че Минск няма да претендира за достиженията, които ЧВК реализира до 2023 година в полза на Русия. Все отново ние сме съюзни страни. Позицията на Москва сигурно ще бъде взета поради и развиването на африканския континент значително ще се прави взаимно “, отбелязва Алесин.

" Руска Африка "

„ В момента няма смисъл да се тревожим за съветските позиции в Африка. Първо, Владимир Путин неведнъж е приказвал за значимостта на отделянето на елементарните бойци на ЧВК " Вагнер " от някои представители на нейното управление, които са взели участие в подмолни интриги. Бойците, служили в ЦАР, не са в заплаха “, сподели Александър Артамонов, боен специалист, лекар на обществените науки от Католическия университет на Франция.

„ Тези момчета се утвърдиха като отлични бойци, които правилно служат на ползите на своето родно място. Би било неуместно да се подхващат каквито и да е дейности против тях. Мисля, че ще продължат престоя си в Африка. Може би името на тяхната организация ще се промени или държавното управление ще предложи нови форми на съдействие с тях “, акцентира събеседникът.

„ Второ, ЧВК “Вагнер ” беше значим инструмент в границите на взаимоотношението с континента в региона на сигурността, само че никога не беше единственият. Например, в този момент интензивно се разисква построяването на съветска военна база в Судан. Съмнявам се, че представители на частна организация биха създали това “, счита специалистът.

„ Не би трябвало да забравяме обстоятелството, че ЧВК „ Вагнер “ до неотдавна не обучаваше множеството от своите бойци. Компанията наемаше съществуващи бойци, които са минали години образование в други структури, да вземем за пример в Министерството на защитата, твърди Артамонов. “В тази връзка преформатирането на ЧВК няма да сътвори особени проблеми във връзка с кадровата политика ”, добавя той.

„ Трето, нашето съдействие с Африка не се лимитира единствено до сигурността. Скоро ще се организира срещата на високо ниво Русия-Африка, където водачите на страните сигурно ще обсъдят енергийни и стопански въпроси. Континентът се нуждае от геоложки изследвания, развиване на добива на уран и други технологии. Ние можем и сме подготвени да му помогнем в това “, отбелязва събеседникът.

Освен това Франция сега се отдръпва от района. Отваря се прозорец на опция, който би било закононарушение да не се употребява. Освен това Китай последователно навлиза там и тук също ще можем да работим по съществени взаимни планове. Като цяло съветска Африка има обещаващо и изненадващо забавно бъдеще “, обобщава Артамонов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР