САЩ имат сериозни намерения да забранят TikTok или поне да

...
САЩ имат сериозни намерения да забранят TikTok или поне да
Коментари Харесай

Камарата на представителите на САЩ прие закон за блокирането на TikTok

Съединени американски щати имат съществени планове да забранят TikTok или най-малко да принудят китайската компания ByteDance да го продаде.

Вчера камарата на представителите на Съединени американски щати поддържа законопроект, който ще блокира услугата, в случай че разработчикът на приложението не се отдели от китайската компания майка ByteDance.

Законопроектът беше признат с 352 гласа, като 56 представители гласоподаваха срещу него. Той към момента би трябвало да получи утвърждението на Сената, само че президентът Джо Байдън към този момент съобщи, че ще подпише законопроекта, в случай че той бъде признат в Конгреса. Американските политици се притесняват, че компания, подчинена на китайското законодателство може да съобщи данните на американските консуматори на китайските управляващи. Това съставлява опасност за националната сигурност на Съединени американски щати.

Миналата седмица Комисията по енергетика и търговия към Камарата на представителите гласоподава единомислещо в поддръжка на законопроекта след съвещание, отдадено на рисковете, които съставляват приложенията от враждебни страни. Представители на TikTok обявиха, че компанията не съхранява данни на американски консуматори в Китай и има намерение да предприеме спомагателни ограничения за отбраната им. Американските законодатели обаче не им повярваха.

Законът за отбрана на американците от следени от задгранични съперници приложения предлага наказания за магазините за приложения и хостинг фирмите, които хостват услуги на TikTok. Първоначално законът е ориентиран към ByteDance. Неговите разпореждания обаче могат да се ползват и към приложения за обществени мрежи от компании в страни, които се опълчват на Съединени американски щати.

Срещу законопроекта се оповестиха организации за отбрана на свободата на словото, в това число Американският съюз за цивилен свободи. В същото време по време на разискването в Камарата на представителите беше очебийно, че задачата на законопроекта не е да забрани TikTok, а да извади услугата отвън контрола на китайските управляващи. Според съперниците на законопроекта, той не взема решение проблемите на националната сигурност. А единствено лимитира свободата на словото и развързва ръцете на държавните институции.

„ Опасно е да се даде на президента властта да взема решение какво да виждат американците на смарт телефоните и тв приемниците си. “

разяснява законопроекта конгресменът Томас Маси
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР