САЩ и Япония са постигнали споразумение за търговия с минерали,

...
САЩ и Япония са постигнали споразумение за търговия с минерали,
Коментари Харесай

САЩ и Япония със споразумение за минералите, влагани в батериите за електромобили

САЩ и Япония са постигнали съглашение за търговия с минерали, които са от основно значение за батериите за електрически транспортни средства, което е стъпка към подсилване на веригите за доставки в този бранш, доминиран от Китай, съобщи Агенция Франс Прес.

Редкоземните детайли и минералите като литий стават все по-важни за технологиите за чиста сила, само че Съединени американски щати ще се сблъскат с дефицит на такива значими минерали, когато се наложи да задоволят предстоящото търсене на електрически транспортни средства.

Последната договорка сред Съединени американски щати и Япония включва задължения да не се постановат експортни мита върху сериозни минерали, доставяни в другата страна, се споделя в изказване, оповестено от Търговския представител на Съединени американски щати (USTR).

" Съединените щати и Япония споделят общ интерес за подсилване на веригите за доставки сред сътрудници със сходно мислене и повишение на устойчивостта против закани като икономическа насила ", добави USTR.

Посланик Катрин Тай съобщи, че съглашението бележи " добре пристигнал миг ", защото Вашингтон продължава да работи със съдружници и сътрудници за подсилване на веригите за доставки, в това число посредством Закона за понижаване на инфлацията (IRA).

Този закон планува, че 40% от сериозните минерали в отговарящата на изискванията батерия за електрически транспортни средства би трябвало да се добиват или преработват в страни, които имат съглашения за свободна търговия с Америка.

Това число би трябвало да нарасне до 80% през 2027 година, а правилото щеше да изключи Европейския съюз и Япония - което провокира угриженост и от двете страни.

Последната договорка обаче отваря вратите за сериозни минерали, модифицирани в Япония, с цел да могат да се употребяват от някои американски дотации според закона.

До края на този месец Министерството на финансите ще разгласява уведомление с препоръчани насоки по отношение на условията на IRA за сериозни минерали и съставни елементи за акумулатори.

Укрепването на веригата за доставки на сериозни минерали " способства за икономическата сигурност и непоклатимост, като подсигурява, че Съединените щати, съдружниците и сътрудниците им не зависят от други страни във връзка с сериозните минерали ", съобщи почитан чиновник на американската администрация при изискване за анонимност пред Агенция Франс Прес.

Пактът обгръща пет сериозни минерала, които са най-необходими за батериите за електрически транспортни средства, и ще бъде преразглеждан на всеки две години, добави служителят.

Според USTR съглашението сред Съединени американски щати и Япония включва също по този начин ангажимент за осъществяване на съвещания по отношение на " най-хубавите практики във връзка с прегледа на вложенията в границите на техните територии в бранша на сериозните минерали от страна на задгранични субекти ".

Този месец президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и високопоставеният чиновник на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен оповестиха началото на договарянията по съглашение за сериозните минерали. То ще разреши съответните запаси, добивани или преработвани в Европейския съюз, да се употребяват от дотациите на IRA.

IRA включва 370 милиарда $, предопределени за понижаване на излъчванията на парникови газове. Някои вложения са под формата на данъчни облекчения за фирмите, които влагат в чиста сила, дружно със дотации за електрически автомобили, акумулатори и планове за възобновима сила - в случай че те са създадени в Съединени американски щати. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР