САЩ и Русия съобщиха в сряда, че са удължили срока

...
САЩ и Русия съобщиха в сряда, че са удължили срока
Коментари Харесай

САЩ и Русия удължиха с 5 години договора Нов СТАРт

САЩ и Русия оповестиха в сряда, че са удължили периода на контракта за надзор на нуклеарните оръжия Нов СТАРТ с пет години,  съобщи Ройтерс.

Споразумението, което щеше да изтече този петък, бе удължено до 5 февруари 2026 година Това се случи макар напрежението сред двете страни във връзка с осъждането на съветския опозиционер Алексей Навални на 3 години и половина затвор, както и по линия на хипотетичната съветска кибер офанзива против американски федерални организации.

Пактът, който влезе в действие през 2011 година, лимитира нуклеарния боеприпас на Съединени американски щати и Русия, като двете страни не могат да държат в оперативна подготвеност повече от 1550 стратегически нуклеарни глави.

Американският президент Джо Байдън, който встъпи в служба на 20 януари, предприе бързи дейности за удължение на контракта, откакто неговият предходник Доналд Тръмп опита да го обвърже с тристранни договаряния с Китай, които има доста по-малък нуклеарен боеприпас.

Вашингтон и Москва оцениха удължаването на контракта като победа, заявявайки, че той ще донесе непоклатимост и бистрота по нуклеарните въпроси. Двете страни обаче подчертаха, че те към момента имат различия по редица въпроси.

„ Макар че работим с Русия за отбрана на американските ползи, ние ще държим Москва виновна за враждебните й дейности и за злоупотребите с човешките права “, разяснява американският държавен секретар Антъни Блинкен в официално съобщение.

Байдън акцентира, че държи Русия виновна за дейностите й против Алексей Навални, който тази седмица бе наказан на 3 години и половина затвор. Съдебното решение провокира нови митинги в Русия, които държавното управление опита да потуши с всеобщи арести.

В диалог на 26 януари, съветският президент Владимир Путин и Джо Байдън разискаха и кибер офанзива против американските федерални служби, преписвана на Русия. Москва отхвърля да има роля в офанзивата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР