САЩ и Европейският съюз формулират коренно различни цели за предстоящите

...
САЩ и Европейският съюз формулират коренно различни цели за предстоящите
Коментари Харесай

Темата за земеделието продължава да застрашава...

САЩ и Европейският съюз формулират радикално разнообразни цели за идните си двустранни търговски договаряния, с което още веднъж основават предпоставки за възобновяване на трансатлантическото комерсиално напрежение.

По-късно през днешния ден се чака Европейски Съюз да удостовери параметрите на договарянията, които се чака да бъдат стартирани по-късно през годината. Основен детайл от позицията на Брюксел е отводът договарянията да включват тематиката за селското стопанство, оповестява в. Wall Street Journal.

„ Ясно декларирахме, че от страна на Европейски Съюз ние няма да обсъждаме въпроса със земеделието “, съобщи предходната седмица европейският комисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом след среща във Вашингтон със своя американски сътрудник – държавният търговски представител Робърт Лайтайзър.

Само два дни след срещата обаче Лайтайзър разгласява главните цели на администрацията в договарянията, като съгласно него главен приоритет е „ обезпечаването на просторен пазарен достъп за американските аграрни артикули в Европейски Съюз посредством понижаване или елиминиране на митата “.

„ Не знам по какъв начин някой в Европа, който желае съглашение за свободна търговия с нас (САЩ) чака то да мине през американския Сенат, като не желае да договаря за земеделие “, съобщи новият ръководител на Комисията за комерсиална политика в Сената Чък Грасли.

Търговското съглашение със Съединени американски щати е единствено една част от натоварения дневен ред, обвързван с търговията, на американската администрация тази година. Вашингтон се надява да стартира договаряния за свободна търговия с Япония, като в същото време цели и постигането на съглашение с Китай до 1 март. Конгресът също по този начин би трябвало да ратифицира и модифицираното Северноамериканско комерсиално съглашение.

След публикуването а европейските цели американската администрация ще може да стартира публични договаряния с Брюксел най-рано в средата на Февруари, макар че двете страни към момента не са си изготвили график.

Залозите в договарянията са високи и за двете страни, защото американските управляващи към този момент заплашиха Европа с налагането на мита в автомобилния бранш с довода, че е застрашена националната сигурност на страната.

Белият дом се чака да показа ограниченията си в автомобилния бранш до идващия месец, само че даде обещание да изключи Европейски Съюз от евентуалното налагане на мита, в случай че комерсиалните договаряния бъдат продължени.

Германия е измежду страните, които упорстват за постигането на договорка със Съединени американски щати, поради терзанията си, че данъци върху европейския експорт за 40 милиарда $ годишно може да се отразят отрицателно на авторитетната и индустрия. В същото време Франция, която има мощно земеделско лоби, упорства селското стопанство да не влиза в договарянията.

До момента блокът успяваше сполучливо да лавира сред настояванията на страните в състава си, като в това време съумя да удовлетвори Съединени американски щати с уговорката да усили повече от два пъти вноса си на соя от страната.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР