Представителите на 27-те страни членки на ЕС постигнаха принципно споразумение

...
Представителите на 27-те страни членки на ЕС постигнаха принципно споразумение
Коментари Харесай

ЕС ще ползва приходите от замразените руски активи за военна помощ за Киев

Представителите на 27-те страни членки на Европейски Съюз реализираха кардинално съглашение за потреблението на приходите от замразени в Европейски Съюз съветски активи за закупуването на военна помощ за Украйна , се оповестява в изказване на белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз, оповестено в " Екс ".

Текстът предвижд а 90% от тези средства да бъдат употребявани в европейския фонд за военна помощ за Украйна , а другите 10% - за даване на друга помощ за Киев.

Предстои той да бъде утвърден от европейските водачи, отбелязва Ройтерс.

" Тези пари ще послужат за военната защита и възобновяване на на Украйна ", съобщи белгийското председателство в " Екс " след среща на представителите на страните членки, съобщи Агенция Франс Прес.

" Не може да има по-мощен знак ", реагира незабавно председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лаейн.

Споразумението визира приходите от активите, в това число лихвите, само че не и самите активи, които ще останат замразени. Те ще обезпечат 3 милиарда евро единствено тази година, отбелязва ДПА.

В Европейски Съюз са замразени към 210 милиарда евро активи на съветската Централна банка. Компанията за финансови услуги " Юроклиър " заяви неотдавна, че единствено през 2023 година те са генерирали лихви от към 4,4 милиарда евро.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР