САЩ и ЕС имат все повече разногласия относно антируските санкции.

...
САЩ и ЕС имат все повече разногласия относно антируските санкции.
Коментари Харесай

Европа започва да прозира. Вашингтон е разтревожен от отдръпването на ЕС от санкции

Съединени американски щати и Европейски Съюз имат от ден на ден различия по отношение на антируските наказания. Докато Вашингтон афишира нови забрани, Брюксел прави всичко допустимо да ги забави. За това по какъв начин и за какво се разцепва " груповият Запад " - в материала.

Съединени американски щати не престават да упорстват

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън разгласи наказания против " транснационална мрежа от лица и компании, които са работили за закупуване на военни технологии " за Русия. Според “Ройтерс ” това изказване е направено в коридорите на срещата на Г-20 в Индонезия. Агенцията посочи: съгласно Йелън става дума за " 14 физически и 28 юридически лица, в това число финансови медиатори ". Засега не е известно кои съответно. „ Това е част от нашите по-големи старания да попречим на военните дейности на Русия и да я лишим от главно съоръжение посредством наказания и надзор върху износа “, добави тя.

Говорейки за бъдещи антируски стъпки, тя се спря и на към този момент наложените от Запада ограничавания. Както написа американското издание “Уолстрийт Джърнъл ”, Йелън е подчертала, че има възможност подхванатите по-рано ограничения отчасти да останат в действие даже след сключването на някакво спокойно съглашение сред Москва и Киев, в случай че въобще има такова. „ Коригиране на глобите е допустимо и евентуално оправдано “, сподели в това време финансовият министър, още веднъж без да навлиза в детайлности.

Думите на Йелън прозвучаха като явен сигнал не толкоз за условните съдружници на Русия, които заобикалят недвусмислена поддръжка за западните ограничавания, а за европейските сътрудници на Съединени американски щати. Наистина, в Европа с наближаването на зимата от ден на ден се показват подозрения по отношение на целесъобразността на санкционната политика.

Забавени наказания на Европейски Съюз

В навечерието на индонезийската среща на Г-20 в Брюксел започнаха срещи на страните членки на Европейски Съюз на равнище министри на външните работи и на защитата. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел сподели пред кореспонденти преди среща на външните министри, че Европейският съюз не е подготвен да разисква и постанова нови наказания против Русия в близко бъдеще.

" Днес не. Реагираме, продължаваме полемиките. Страните-членки излизат с оферти, те се изследват, организират се съвещания с правните служби, след което се минава към приемане ", изясни дипломатът.

Борел направи главния акцент не върху новите ограничавания за Москва, а върху военната помощ за Киев, само че на първо място нематериална. „ Европейски Съюз започва задача за образование на украинската войска за рекордно малко време “, разгласи той.

Подобна въздържаност показва смяна в европейския метод към украинската рецесия. Още през октомври Европейски Съюз одобри следващия, осми пакет от наказания против Русия, който включва нови търговски ограничавания. И също по този начин - възбрана за превозване на съветски нефт за трети страни, в случай че цената му е по-висока от " тавана ", избран от Брюксел (той ще стартира да работи от 5 декември). Някои считат, че това не е задоволително. Президентът на Литва Гитанас Науседа да вземем за пример още в края на месеца прикани за разискване на деветия кръг от наказания. „ Нашите наказания работят, само че не реализираха стремежи резултат, тъй че би трябвало да обсъдим и обмислим идващия пакет “, сподели литовският водач. Науседа също се застъпи за въвеждането на ограничения против Беларус.

Балтийските и полските (Варшава обичайно избира най-строгите ограничения) начинания обаче не откриха поддръжка измежду по-силните играчи в Европейски Съюз, в това число у Германия, която към момента е мощната централа на Европейски Съюз.

Превантивни позвънявания от Вашингтон

Сдържаността на европейските сътрудници по отношение на нов кръг наказания не убягва от вниманието на Съединени американски щати. Според американската преса публични лица във Вашингтон са все по-загрижени, че съдружниците в Европейски Съюз се отклоняват от нормалния в миналото курс.

Според източници на „ Политико “ представителите на Съединените щати в Европейския съюз непрекъснато предизвестяват сътрудниците си вкъщи за възходящото неодобрение от Белия дом. Както споделиха двама високопоставени американски чиновници, сходни страхове неотдавна даже „ провокираха вълна от позвънявания “ от Вашингтон до европейските столици. Целта на " превантивните диалози " е била да се подсигурява, че Европейски Съюз остава взаимен със Съединени американски щати, макар вредите от съветските ответни ограничения.

Спирането на енергийните доставки заради наказания принуди доста европейски страни да насочат вниманието си от поддръжката на Украйна „ към разрешаването на енергийната рецесия “, споделя Макс Бергман, шеф на европейската стратегия в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания на Съединени американски щати.

„ Това, което в действителност ме тревожи, е разделянето сред Съединени американски щати и Европа “, повтаря Фиона Хил, някогашен специфичен асистент на американския президент по европейските и съветските въпроси. „ Защото в Съединени американски щати ситуацията е по-добро от позиция на енергетиката, защото ние сме огромен производител. Трябваше да работим по сила преход преди “, съобщи тя.

В същото време други източници означават, че макар проблемите с енергийните запаси, " когато става дума за държавни решения, виждаме непоклатима поддръжка за Украйна ".

Вашингтон се надява, че последните контакти ще облекчат напрежението с европейските страни. Белият дом също разчита на концепцията за мирни договаряния сред Москва и Киев. Последната дума за готовността за разговор обаче е оставена на украинския президент Володимир Зеленски. Това не улеснява европейците, тъй като режимът в Киев слага условия, които са неприемливи за Русия. И без договаряния непрестанно би трябвало да подгряват тематиката за глобите.

Няма единение

Експертите са съгласни, че различията сред Съединени американски щати и Европейски Съюз по въпросите на глобите единствено ще се задълбочават.

„ Притесненията на американците по отношение на държанието на сътрудниците са основателни, споделя Владимир Оленченко, старши теоретичен помощник в Центъра за европейски проучвания към ИМЕМО на РАН. “ През пролетта Съединени американски щати действаха като водач по въпроса за глобите и Европа беше почитател. Очевидно тази скица в този момент не работи " От една страна, европейците изчерпаха опциите за нови ограничавания и по-нататъшните наказания единствено ще попречат на личното им обикновено развиване. От друга страна, сезонният фактор също е фактор - идването на зимата, когато проблемите в страните им изникват по-остро. Явно в коридорите на Европейски Съюз курсът е към национални, а не към геополитически ползи “, добавя той.

Ръководителят на катедра " Международни стопански организации и европейска интеграция " във Висшата школа по стопанска система Владимир Зуев на собствен ред счита, че към момента е рано да се приказва за понижаване на санкционната интензивност в Европа. „ Много зависи от динамичността в украинската посока, от компромисите сред съответни играчи. Нямаше единение в Европейски Съюз през цялото време. В по-голяма степен глобите бяха координирани от общоевропейски структури като Европейската комисия и самостоятелни страни – Германия, Франция, Унгария – постоянно са разглеждали по-меки разновидности “, напомня специалистът, като акцентира, че недоволството от зависимостта от Съединени американски щати в действителност пораства. Но това се отнася освен за глобите, само че да вземем за пример за въпроси на сигурността и защитата. В тази връзка Европейски Съюз стартира прехода от най-вече стопански модел на асоцииране към военно-политически.

Както отбелязва Владимир Оленченко, за Европейски Съюз не е елементарно да се отдалечи от американския курс: " Съединени американски щати имат стереотипни, добре открити способи за напън. Несъгласните европейски водачи просто ще бъдат оклеветени и притиснати отвън политиката. Ще има отказване от тях “, добавя той.

Засега ръководителите на външните и отбранителните министерства на страните-членки на Европейски Съюз отлагаха въпроса за глобите, само че явно скоро ще би трябвало да очертаят позицията си пред Вашингтон. Букурещ ще бъде хазаин на среща на високо ниво на външните министри на НАТО на 29 и 30 ноември, където се възнамерява да бъдат разисквани решенията от лятната " историческа " среща на Северноатлантическия алианс в Мадрид. Тогава, припомняме, Западът назова Русия съществена опасност. И Съединени американски щати, като водач на НАТО, сигурно ще употребяват всички вероятни лостове, с цел да държат европейците в строй.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР