САЩ днес уведомиха формално ООН за искането си всички санкции

...
САЩ днес уведомиха формално ООН за искането си всички санкции
Коментари Харесай

САЩ поискаха ООН да възобнови санкциите срещу Иран

САЩ през днешния ден уведомиха официално Организация на обединените нации за настояването си всички наказания на Обединените народи против Иран да бъдат възобновени, като се позоваха на обилни ирански нарушавания на нуклеарната договорка от 2015 година, заяви Асошиейтед прес.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо връчи известието за американското искане на ръководителя на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Още преди формалното съобщение от американска страна обаче останалите членове на Съвета за сигурност отхвърлиха сходна стъпка.

Никой от останалите членове на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации не счита, че Съединени американски щати имат правно съображение да желаят възобновяване на глобите, тъй като президентът Доналд Тръмп се отдръпна от нуклеарната договорка през 2018 година Затова се чака настояването още повече да изолира Съединени американски щати в Организация на обединените нации и да подложи на тестване доверието в Съвета за сигурност.

В писмото си до Секретен сътрудник на Организация на обединените нации Помпейо декларира, че Съединени американски щати уведомяват Съвета за значително несъблюдение на отговорностите по нуклеарната договорка от иранска страна.

Международната организация за атомна сила е открила известни ирански нарушавания на съглашението, само че Техеран споделя, че те са резултат от американското нарушение на договорката и налагането на тежки едностранни наказания.

Според Съединени американски щати отдръпването им от нуклеарната договорка не ги лишава от правото им като първичен участник в нея и непрекъснат член на СА на Организация на обединените нации да изискват връщане на глобите.

Този мотив обаче към този момент беше отритнат от другите членове на Съвета, в това число американските съдружници Англия и Франция, както и от Китай и Русия.

" Ние не одобряваме, че те имат юридическо право или причина да стартират това ", съобщи през днешния ден съветският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Василий Небензя преди американската нотификация. Той съобщи, че Русия ще се опълчи на настояването на Съединени американски щати. Китай разгласи, че е склонен с съветската позиция.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф е декларирал в телефонен диалог с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, че международната организация би трябвало да се опълчи на американското искане, което " би имало рискови последици за интернационалното право " и " ще дискредитира Съвета за сигурност ".

Според резолюцията на Съвета за сигурност, с която е призната нуклеарната договорка, с днешната нотификация стартира да тече 30-дневен интервал, след който глобите на Организация на обединените нации във типа им преди облекчаването им през 2015 година ще бъдат върнати, в случай че не бъде призната нова резолюция, която категорично да продължи тяхната анулация. Съединени американски щати обаче ще употребяват правото си на несъгласие по отношение на всяка резолюция, която планува продължение на облекчаването на глобите.

Поради правния спор към позицията на Съединени американски щати е допустимо настояването просто да бъде пренебрегнато от останалите членове на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации, което ще сложи под въпрос способността на Съвета за сигурност да постанова личните си правно обвързващи решения.

Тръмп и Помпейо не крият желанието си да упорстват за връщане на глобите, изключително след унизителното си проваляне в Съвета за сигурност предходната седмица по въпроса за удължение на оръжейното ембарго против Иран, което изтича през октомври. Тогава Съединени американски щати получиха единствено още един глас " за " в Съвета, Русия и Китай гласоподаваха " срещу ", а останалите страни-членки се въздържаха.

Както и по въпроса за оръжейното ембарго, Русия и Китай се опълчват остро на налагането на нови наказания на Организация на обединените нации против Иран. Това се отнася и до американските съдружници Англия и Франция, които се надяват да запазят нуклеарната договорка при положение, че Тръмп изгуби изборите за втори мандат през ноември. Кандидатът на демократите Джо Байдън съобщи, че ще се опита да съживи договорката.

Русия е поискала свикването на изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на 21 август по отношение на американското искане, заяви ТАСС. Това съобщи първият заместител на непрекъснатия представител на Русия в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски.

В взаимно изказване Франция, Германия и Англия обявиха, че не поддържат американските опити за обновяване на глобите против Иран, съобщи Ройтерс.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР