Саша Барън Коен може да е звездата на новия филм

...
Саша Барън Коен може да е звездата на новия филм
Коментари Харесай

Българката Мария, която подлуди Америка, проговори пред „Ню Йорк Таймс“

Саша Барън Коен може да е звездата на новия филм за Борат, само че Мария Бакалова се трансформира в неговия огромен воин. Така стартира въведението на журналиста Дейв Ицков в „ Ню Йорк Таймс “. Да, българската актриса Мария е направила нещо непостижимо – получила е голямо изявление в храма на публицистиката.



Заглавието я анонсира като „ изгряващата звезда “. Следва изложение на кино лентата и ролята на нашето момиче като Тутар, 15-годишната щерка на казахстански публицист, изигран от Саша Барон Коен. Той пътува до Съединени американски щати дружно с момичето си, което е по едно и също време и примамката, и участник в конспирацията, целяща да я „ достави “ на американския вицепрезидент Майк Пенс.

Комедията предлага непредвидени прекарвания, в това число и придобилото невероятан известност изявление с Рудолф Джулиани (бивш кмет на Ню Йрок и юридически консултант на Доналд Тръмп).

Тутар открива себе си, до момента в който притегля вниманието на тихото (понякога не толкова) женомразство.

Това е огромният пробив за Бакалова, 24-годишната българска актриса, продължава „ Ню Йорк Таймс “.Нейните предходни изяви (дори в италианския сериал „ Гомора “) не са съумели да донесат вниманието, което получи в ролята на първична тийнейджърка, която открива, че дамите могат да четат, карат и мастурбират.

Както самата Бакалова изяснява през „ Zoom” в изявлението, тя гледа на продължението като фундаментална история за образованието и освобождението на Тутар.

„ Това е филм за това по какъв начин едно момиче може да порасне и ще порасне “, изяснява Мария от Ел Ей, където сега живее. „ Затова по какъв начин се отнасят с теб хората, единствено тъй като си жена и какви са опциите пред теб “.

За Бакалова ролята в хитов американски филм е чудесно самопризнание и за родната страна.

„ Подобни неща не ни се случват на нас, българите. Обикновено ни дават някаква дребна роля във филмите, две-три появявания в кадър като продажница или мафиот. Затова съм извънредно признателна на Саша, който разреши на един източноевропеец да изиграе толкоз мощен и комплициран воин “, споделя Мария.

- Как стартира всичко в България, по какъв начин станахте актриса?

- Започнах да пея на 5 или 6 години, потеглих и на уроци по флейта. Исках да откривам още и още. Исках да избягам от действителността. Играейки, ти може да предстоящ някой различен. Може да направиш всичко! Може да живееш даже на Марс. Бях в действителност захласната от скандинавското кино и придвижването Догме 95. Вдъхновяваха ме актриси като Мерил Стрийп, Никол Кидман и Натали Портман: какъв брой мощни могат да бъдат и какви значими истории могат да описват.

- Бяхте ли пакостница?

- Всъщност, не. Бях доста дисциплинирано дете. Четях доста книги. На 15-16 години бях захласната от Достоевски. Била съм на 10 години, когато е излязъл първият "Борат " и не го бях гледала, до момента в който не ми дадоха ролята. А и да бях гледала тогава, надали щях да схвана нещо.

- Как разбрахте за кастинга и решихте да участвате?

- Разбрах от другар, че има отворена позиция за водеща роля в Холивудски филм. Мислех, това няма да стане. Ние сме българи. Никой няма да ни види във водеща роля. Все отново пуснах свои записи, те ми се обадиха за пробни фотоси в Лондон. Но планът беше много поверителен. Мислех си, Боже, това в действителност ли е план? Мислех си, че е някаква скица за трафик на хора. Нямах никаква концепция, че ще срещна Саша – беше в действителност огромна изненада.

- Как се подготвяхте с него в Лондон?

- Всъщност, бяха три дни на „ скрийн “ проби. През първия имахме дребна подготовка. После започнахме да работим с елементарни хора. Те трябваше да повярват, че сме изцяло естествени хора като тях самите, а не артисти, които работят върху филм. Трябваше да останем под прикритие.

- Вие със Саша играете Тутар и Борат, кои бяха хората против вас и по какъв начин ги избрахте?

- Бяхме в къщата на една доста сладка, готина, стара двойка англичани. Влязохме по нашия вманиачен метод. Не съм доста сигурна по какъв начин ни възприеха. Но дано не разкриваме по какъв начин работи цялата магия. Саша е индивидът, който знае по какъв начин да задейства тази машина.

- След като стартирахте фотосите на самия филм, по какъв начин Саша ви разказа облика на Тутар?

- Саша ми изясни, че Тутар би трябвало да е лудичка като Борат, даже по-луда. Тя би трябвало да е тотално объркана – кое е вярно, кое неверно, а по време на пътуването да се научи да бъде обикновено човешко създание.

Да, това е ирония и от време на време преувеличава, само че ме накара да се замисля какво би било да пребивавам подобен живот, даже наужким. Ще бъда ли щастлива да се отнасят с теб по подобен метод. Целта на целия ти живот да бъде просто да те омъжат и заживееш в клетка.

- И по какъв начин нейният светоглед е пречупен от половите трансформации с нейното тяло, която тя приема неправилно?

- Това е метафора по какъв начин патриархалното общество ни кара да се държим, какво чакат близките. Трябва ли да се срамя от менструацията? От това, че имам косми по тялото! То това, че съм жена? Точно това си мисли Тутар първоначално и Саша желае да покаже, че годината е 2020 и хората би трябвало да се отнасят един с различен като изцяло с равни.

- Когато срещаме за първи път Тутар, тя е изцяло занемарена, по какъв начин се справихте с тези подиуми?

- Нещо като внушаемост е. Просто го правиш. Решихме, че би трябвало да оставя да израснат натуралните ми косми по тялото. В Ел Ей обаче е много горещо през множеството време. Всеки път, когато трябваше да нося рокля или блуза, можеше да видите космите под мишниците ми или тези на краката. Истински отврат!

Но косми по лицето ми в никакъв случай не порастват! Опитах. Веждите ми в никакъв случай не порастват. Там прибягнах до моята гримьорка Кейти Фрей. Останалото обаче е същинско.

Беше същински вълнуващо, когато най-сетне се обръснах – можех да усещам вятъра по кожата на краката си и рамената.



- Имаше ли моменти, в които беше мъчно да останете в облик?

- Когато Саша стартира да прави своите неща и ти си тъкмо до него, той наподобява изцяло сериозен. Трябваше да играя, че това е най-нормалното нещо. А в това време те напушва заплашителен смях. В някои моменти просто не може да спреш. Саша ме научи на един трик – да кръстосам пръсти, да слага цялото напрежение върху тях и по този начин да спра да се дръзвам.

- Има ли облици, на които симпатизирате? Джанис Джоунс, дамата, наета за гледачка на Тутар, в действителност беше доста блага с вас? Чувствахте ли, че я подвеждате?

- С нея изкарахме може би 5-6 часа. Тя е индивидът, който виждате и на екрана. Просто невероятна! Тя не е актриса – тя просто желае да помогне на Тутар. Да накара Тутар да се прави оценка, да следва фантазиите си, да се образова. Всички ние имаме потребност от хора като Жанис. Тя е ангел!

- Имаше ли моменти, в който се чувствахте физически застрашени?

- Саша е моят небиологически татко и ще остане подобен вечно. Вярвах му през цялото време, знаех, че няма да ме сложи в рискова обстановка.

В същото време имахме защита, която можеше да ни помогне във всеки един миг. Може би по време на сцената, когато бяхме в хотела и Руди Джулиани повика полицията: уплаших се, че нещо ще стане. За наслада, избягнахме го.

- Знаехте ли кой е Джулиани, преди да се запишете за изявление с него?

- Знаех, тъй като 9/11 e нещо, което всеки би трябвало да помни. Това е един от най-тежките мигове в новата история. Но аз не съм американка, не влизам в американската политика. Не се считам за задоволително осведомена за обстановката в Америка и политическата система. Но Саша живее тук от дълги години. Вярвам му!

- Как се приготвихте със Саша да заснемете тази сцена (б.а. настана голям скандал, тъй като Джулиани си загащва ризата, до момента в който „ журналистката “ нахлу в хотелската му стая. Адвокатът на Тръмп упрекна Саша Барън Коен в политическа провокация)?

- Говорехме много нашироко за другите сюжети. Как би трябвало да отвръщам – по този начин ли, другояче ли. Но при всички разновидности бях уверена, че Саша ще ме избави, ще избави сцената, няма да настъпи нещо извънредно. Той е моят ангел страж.



- И въпреки всичко, бяхте ли нервна при снимането?

- Да, бях нервна. Сърцето ми щеше да изскочи. Но Саша хареса това, човек би трябвало да е нервозен в сходна обстановка. Каза да употребявам нервите си.



- Джулиани сподели, че в никакъв случай не се е държал непристойно с вас, просто е загащвал ризата си, само че доста фенове имат вяра, че просто е правил нещо неправилно. Какво в действителност се случи?

- (Смее се). Видях всичко, което и вие виждате. Ако се гледали кино лентата, това е нашето обръщение. Искаме всеки да види лентата и да отсъди самичък.

- Но стигнахте ли до ваше персонално умозаключение какво в действителност прави?

- Там съм с тил към камерата, в огледалото може да се види какво прави той.

- Добре, какво мислехте, че се случва? Единственият различен човек ли бяхте в стаята? Имахте ли сигнал какво прави Джулиани?

- (Дълга пауза). Какво мислите вие, че прави?



- Виждам, че и двете тълкования може да са правилни. Но аз не съм бил там, виа бяхте. Имате ли мнение въпреки всичко?

- Саша скочи бързо в стаята, тъй като се разтревожи за мен. Ако беше просрочен, не знам по какъв начин щяха да се развият нещата. Но той пристигна в точния момент.

- Знаеше ли Джулиани, че Тутар е на 15 години, когато се съгласи на изявлението?

- Не съм индивидът, който урежда интервютата, тъй че когато стигнахме до сцената, просто я направих, не се показах. Не мога да съм сигурна какво е знаел.

- Джулиани беше всеобщо подигран и подложен на критика, че е изработен на простак от основателите на „ Борат “. Чувствате ли се зле от това?

- Филми като този демонстрират същинските цветове на хората. Показва същинската Джанис. Истинската дама в Синагогата. Ще покаже и същинския темперамент на Руди. Всеки самичък е виновен за своите решения. Така че – не се усещам зле.

- Какво научихте за американците, живеейки измежду тях след стартирането на кино лентата?

- Бях ужасно щастлива да видя какъв брой щастливи са те след уикенда (последвал президентските избори). В моята страна е имало и има години и години на политически промени. На политически системи без действително право на избор. Сега видях по какъв начин хората в действителност го вършат, след това всички са на улиците, честват, плачат, танцуват и пеят. Това може би е едно от най-красивите неща в моя живот.

Наистина бях въодушевена да видя за първи път в историята жена като вицепрезидент. Също като във кино лентата – дамите можем всичко. И от време на време вършим нещата по-добре.

Превод Ивайло Йолчев, Марица

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР