Със значителен напредък за алианса БРИКС китайският юан си осигури

...
Със значителен напредък за алианса БРИКС китайският юан си осигури
Коментари Харесай

БРИКС: Китайският юан диша във врата на долара, еврото и паунда

Със забележителен прогрес за алианса БРИКС китайският юан си обезпечи място като четвъртата най-използвана валута в света.

Последните отчети акцентират продължаващото предимство на щатския $, който заема челната позиция и съставлява 48% от международната търговия.

Въпреки това изкачването на Китай измежду първите пет валути бележи доста нарастване.

Според статистически данни на Financial Times юанът отстъпва единствено на еврото, стерлинга и $ във връзка с световната приложимост. Забележително е, че той надмина японската йена в световните платежни транзакции, отбелязвайки това за първи път от 2022 година насам. Това развиване значи забележителен скок през последните две години.

През миналата година алиансът БРИКС се трансформира в основен състезател в геополитическия пейзаж. С разширение на напъните и отдалечаване от зависимостта от $ блокът ускори световното си въздействие, като непрестанно напредва към задачата си за интернационална многополярност.

Тази седмица SWIFT показа последните данни за потреблението на валутите в международен мащаб, като акцентира, че през ноември делът на юана е 4.6%. Забележително е, че това отразява нарастване от 3.6% по отношение на октомври, макар по-неблагоприятното му показване по отношение на $ през годината.

Анализаторите отдават облагите на юана на целенасочените старания на Пекин. Китай интензивно работи за “ “.

Чи Ло, пълководец за Азиатско-тихоокеанския район в BNP Paribas Asset Management, уточни евентуална наклонност, като допусна, че данните за ноември “ “.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР