Със затягането на паричната политика на Европейската централна банка заемите

...
Със затягането на паричната политика на Европейската централна банка заемите
Коментари Харесай

Затягането на паричната политика на ЕЦБ оскъпява заемите

Със стягането на паричната политика на Европейската централна банка заемите стават все по-скъпи за предприятията и семействата. Това е записано в „ Икономически бюлетин “, изготвян от ЕЦБ.  Изданието съдържа разбор на положението на стопанската система и на рисковете за ценовата непоклатимост.

Банковото кредитиране за предприятията остава доста, като фирмите заменят облигациите с банкови заеми и употребяват заема, с цел да финансират по-високите си разноски за произвеждане и вложения.

Домакинствата вземат по-малко заеми поради по-затегнатите кредитни стандарти, повишаващите се лихвени проценти, влошаващите се прогнози за жилищния пазар и по-ниското доверие на потребителите.

В сходство със тактиката на паричната политика Управителният съвет на ЕЦБ прави задълбочена оценка на взаимната връзка сред паричната политика и финансовата непоклатимост два пъти в годината. Условията за финансовата непоклатимост се утежниха от последния обзор през юни 2022 година насам

в резултат на отслабването на стопанската система и повишаващия се кредитен риск, означават специалистите на Европейската централна банка.

Освен това уязвимостите на страните набъбнаха в изискванията на влошени стопански вероятности и по-слаби фискални позиции. Затягането на изискванията за финансиране би смекчило натрупването на финансови уязвимости и би понижило рисковете от рискови отклонения на инфлацията в средносрочен проект, само че на цената от по-висок риск от систематичен стрес и по-голям риск от намаление на растежа в кратковременен проект.

Освен това потребностите от ликвидност за небанковите финансови институции може да засилят съмненията на пазара. В същото време банките от еврозоната разполагат с капитал на положително ниво, което спомага за понижаване на страничните резултати от по-строгата парична политика върху финансовата непоклатимост.

Макропруденциалната политика остава първата защитна линия за опазване на финансовата непоклатимост и превъзмогване на уязвимостите в средносрочен проект.

По време на съвещанието си през декември Управителният съвет реши да увеличи трите съществени лихвени % на ЕЦБ с 50 базисни точки и поради значително ревизираната нагоре вероятност за инфлацията чака да ги покачва още. Съгласно това решение лихвеният % по главните интервенции за рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно облекчение и по депозитното облекчение бяха увеличени до надлежно с по 2.50 на 100, 2.75 на 100 и 2 на 100, в действие от 21 декември 2022 година.

Управителният съвет реши, че лихвените проценти ще би трябвало да се покачват доста с постоянен ритъм, с цел да доближат задоволително рестриктивни равнища за обезпечаване на навременно връщане на инфлацията към средносрочната цел от 2 %.

Запазването на лихвените проценти на ограничаващи нива ще понижи инфлацията с течение на времето, отслабвайки търсенето, и също по този начин ще защищава от риска от трайно възходяща смяна в инфлационните упования.

Бъдещите решения по отношение на главните лихвени проценти на Управителния съвет ще продължат да зависят от данните и ще се вземат настрана на всяко съвещание.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР