Със Заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност

...
Със Заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност
Коментари Харесай

БАБХ въвежда програма за засилен надзор на птицевъдните обекти в страната

Със Заповед на изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) доктор Дамян Илиев е въведена стратегия за засилен контрол на птицевъдните обекти по отношение на неподходящата епизоотична конюнктура в страната, обвързвана със болестта Инфлуенца по птиците.

Мерките включват биосигурност във фермите, по-висока периодичност на лабораторен надзор за доказване липса на зараза с вируса и предварителна защита в цялата страна. Птици ще могат да бъдат превозени единствено откакто са авансово лабораторно изследвани за съществуване на вируса.

По-рано тази седмица БАБХ установи нови огнища на болестта Инфлуенца по птиците – вид високопатогенен Н5, в два животновъдни обекти, предопределени за развъждане на патици мюлари в село Върбица, община Димитровград, област Хасково и за кокошки носачки в село Богданица, община Садово, област Пловдив. В сходство с българското законодателство са подхванати всички ограничения за ограничение и предотвратяване разпространяването на вируса към други птицеферми. Определени са 3-километровите защитни зони и 10-километровите зони за наблюдаване към установените огнища на болестта. Забранено е придвижването на птици и артикули от тях в и от защитната и следената зона. В двете зони се не разрешава търговията и напредването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за възобновяване на дивечовия ресурс. Извършват се ежедневни клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в защитната зона.

В комерсиалната мрежа не са открити яйца с генезис от фермата за кокошки носачки. БАБХ припомня, че яйцата не са рискови за човешка консумация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР