Със заповед на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) от

...
Със заповед на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) от
Коментари Харесай

Спряха строителството на Арапя и плаж Алепу

Със заповед на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) от понеделник се стопира осъществяването на строителни действия в региона на къмпинг „ Арапя “ и на плаж „ Алепу “. Това стана ясно през днешния ден при направената от началника на ДНСК арх. Иван Несторов, специалисти от РДНСК Бургас и Службата по геодезия, картография и кадастър – Бургас незабавна инспекция по Южното Черноморие по предписание на премиера Бойко Борисов.

Строителството в региона на плаж „ Алепу “ ще бъде спряно, защото възложителят и надзорът не са изпълнили условията на закона и не са уведомили ДНСК, че геозащитното оборудване е построено. Такива градежи са от първа категория според Закона за устройство на територията (ЗУТ) те подлежат на надзор от държавните органи.

Арх. Несторов изясни, че построяването на брегоукрепителното оборудване съставлява първи стадий от плана, а вторият, за който разрешението за градеж е издадено от общината, включва строителството на три жилищни блока. Предвид етапността на строителство на обекта самостоятелният строителен надзор е трябвало да уведоми ДНСК или РДНСК за това, че първият стадий е приключен и „ Геозащита “ - Варна да направи инспекция дава отговор ли построеното геозащитно оборудване на нужните условия, добави той.

Началникът на ДНСК заяви още, че след издаването на заповедта за прекъсване на строителството специалистите на дирекцията ще създадат повсеместен обзор на техническата документи, до момента в който се откри дали геозащитното оборудване извършва своята роля. Трябва да се направи мониторинг и чак тогава може да бъде позволено строителството на жилищната постройка. Има вид и да не бъде позволено, сподели той.

При направената инспекция на градежа в региона на къмпинг „ Арапя “ беше открито, че няма информационно транспортен достъп, защото според условията на Закон за устройство на територията, когато един обект се построява и се вкарва в употреба, той би трябвало има обезпечен подобен достъп, а не коларски път.

Арх. Несторов установи, че измежду утвърдените документи липсва проект за сигурност и здраве и позволение от способените органи за строителство в гориста околност.

Ще разпоредя на моите сътрудници от понеделник да създадат нужната инспекция в община Царево, с цел да се откри има ли всички нужни документи, които да разрешат продължение на строителството, съобщи началникът на ДНСК. Той добави, че сега градежът се стопира краткотрайно, защото е от пета категория и по тази причина на кмета на общината би трябвало да бъде връчена заповед за прекъсване на строителството, защото по силата на закона той е органът, който може да управлява осъществяването на тези действия на негова територия.

Проверката би трябвало да завърши в границите на една седмица, сподели още арх. Несторов.

По отношение на градежа в региона на къмпинг „ Градина “ арх. Несторов изясни, че макар взетото от вложителя решение за краткотрайно преустановяване на строителните действия, ще се направи инспекция по какъв начин са позволени, кой ги разрешил и дали всички издадени позволения за градеж и утвърдени планове са съобразени със Закон за устройство на територията.

Ще създадем инспекция в Техническата работа на община Созопол и, в случай че открием нарушавания, обектът ще бъде спрян. Строителните бумаги се издават за интервал от 5 години и в случай че има съответни съществени нарушавания по тях, ще бъде сезирана прокуратурата, съобщи началникът на ДНСК.

Източник: БГНЕС
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР