Със своята сплескана муцуна и с късите си криви крака

...
Със своята сплескана муцуна и с късите си криви крака
Коментари Харесай

Английският булдог страда заради муцуната, на която дължи популярността си

Със своята сплескана зурла и с късите си криви крайници е любим на почитателите на чистокръвните кучета, само че повода за този триумф идва с цената на нараснал риск от здравословни проблеми, съобщи Франс прес, базирайки се на английски учени.

Ако петелът е галски, булдогът е британски. Според изследване, оповестено в сряда в сп. "Canine Medicine and Genetics ", в началото отглеждан за битка с бикове, той става домакински любим във викторианска Англия през XIX век.

Впоследствие развъдчиците укрепват посредством кръстосване отличителните характерности на предците му, с цел да получат по-къса зурла с необятна долна челюст, по-едро телосложение и изкривени крайници.

Понастоящем животното е измежду най-ценените във Англия. е четвъртото най-популярно куче за 2020 година съгласно ранглиста на английската киноложка асоциация "Кенъл клъб ", направена въз основата на направените регистрации.

Настоящото проучване под управлението на Дан Г. О'Нийл от Кралския ветеринарен лицей разкрива цената на този триумф. Според статистическо изследване, извършено през 2016 година върху извадка от повече от 24 000 кучета, в това число над 2000 британски булдога, минали през ветеринарна процедура, вероятността да бъде благоразположен към обещано заболяване е два пъти по-голяма, в сравнение с при други породи.

Красивата му плисирана четина е "рецепта " за дерматит. Сълзящото му око е реакция от така наречен от британците "черешово око ", което се дължи на инфектиране на тъканта. Сплесканата му зурла е причина за респираторни проблеми, които лимитират устойчивостта му към старания. Прекомерното тегло на мускулите му е причина за кисти сред пръстите. Колкото до радикалната смяна на морфологията на животното, тя затруднява раждането при женските и постанова цезарово сечение.

Тези проблеми не са нови и разпространяването им при тази порода е документирано от десетилетия. За първи път обаче учените ги дефинират количествено: "Много от предразположенията към болести, регистрирани в актуалното изследване, са тясно свързани с рисковото телосложение на британския булдог в сходство с расовите критерии ".

Поради тези аргументи създателите на проучването насочат апел към развъдчиците да трансформират тези критерии, с цел да избегнат присъединението на Англия към възходящия лист на страни, в които развъждането на е неразрешено.

Със знаково решение съдът в Осло забрани развъждането на и в Норвегия с претекста, че тази процедура предизвиква страдалчество на кучетата, което е несъвместимо със Закона за отбрана на животните.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР