Със свое определение Апелативният съд във Велико Търново отмени определение

...
Със свое определение Апелативният съд във Велико Търново отмени определение
Коментари Харесай

Апелативният съд в Търново отмени решение за отказ за отнемане на имущество за 3,6 млн. лв на Георги Вълев от „Килърите“

Със свое определение Апелативният съд във Велико Търново анулира определение на Окръжен съд, постановено на 27 април тази година, с което са оставени без разглеждане като процесуално неприемливи предявените от Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество против Георги Вълев, брачната половинка му Анелия и „ Поликомерс-Г “ АД.

Исковете са с правно съображение за лишаване в интерес на страната на имущество на тези лица на обща стойност 3 611 269,87 лв., и е прекъснато производството по делото.

Срещу определението на Окръжен съд – Велико Търново е била подадена частна тъжба от КПКОНПИ, с която е направено недоволство, че същата е незаконосъобразна, на съображение на което в апелативната инстанция е формирано дело, прегледано в закрито съвещание.

„Въззивният съд намира, че Окръжен съд – Велико Търново погрешно е приел, че срокът от 10 месеца по член 15, ал 2 от ЗОПДИППД, регламентиращ осъществяването на инспекция от органите на комисията е преклузивен, и в границите на този период инспекцията по закона освен трябвало да е завършила, само че и да е взето от Комисията решение за внасяне в съда на иск за лишаване на имущество, на което и съображение е определил желае за неприемлив и е прекратил делото.

В претекстовете към своето определение, съставът на Апелативен съд – Велико Търново показва, че срокът за предварителната инспекция не преклудира опциите за доказване, нито погасява правото на страната да желае лишаване на надлежно имущество. Преклузивен е срокът за практикуване правото на иск, а правото на страната да отнеме имущество, добито от незаконна активност е материално потестативно право, за което законът е планувал 25 годишна погасителна отминалост, която тече от придобиване на имуществото посредством незаконна активност. То се упражнява по правосъден ред и процесуална причина за практикуване на това право пред съда е влизане на неоправдателна присъда в сила“, се споделя в мнението на апелативните магистрати.

Те са постановили да се върне делото на Окръжния съд за продължение на съдопроизводствените дейности.

Определението е дефинитивно и не предстои на обжалване.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР