Със служебно правителство ЕК няма да преговаря за предоговаряне, защото

...
Със служебно правителство ЕК няма да преговаря за предоговаряне, защото
Коментари Харесай

Бивш зам.-министър: Със служебно правителство ЕК няма да преговаря за въглищните централи

Със служебно държавно управление Европейска комисия няма да договаря за предоговаряне, тъй като това е дълготраен ангажимент - най-малко до 2026 година Трябва да се даде повече време, с цел да се затворят гладко централи. Плановете за възобновяване и обективен преход, както и средствата за рекултивация подсигуряват поетапно хората да запазят работните си места. Това сподели за " Твоят ден " енергийният специалист и бивш заместник-министър на енергетиката Пламен Данаилов.

В момента явно има нужда от въглищните централи за произвеждане на електрическа енергия. Енергийната ни тактика би трябвало да бъде призната от Народното събрание с небосвод до 2050 година Ресорният зам.-министър на финансите, отговарящ за ПВУ, отиде на работа в Европейска комисия. Това премия ли е за свършеното и уговорките, поетите от страната? Има ли спор на ползи? Ивайло Яйджиев дали е получил пост против избрани задължения ", попита Данаилов.

По думите му би трябвало изясненост кои централи ще се затворят по ПВУ, другояче няма да се получат средствата по Плана за обективен преход. " Искането им е ограничение на нездравословните излъчвания посредством затваряне на централи, ограничение на активността е стопански невероятно. Или би трябвало голямо редуциране на хора, или в допълнение финансиране. Възможностите за предоговаряне се изчерпват ", акцентира Данаилов. И добави, че проектът дава гаранции за работните места ", уточни той. 

Според него ПВУ на всяка страна е друг, а всяка от тях е поела разнообразни задължения. " Освен в Топлоелектрическа централа, то и в мините също работят хиляди души. Там ще тече дълъг интервал на рекултивация на земите, те се простират на 1% от територията на страната. В Плана за обективен преход е планувано развиване на индустриални паркове ", разяснява той. По тематиката с газа специалистът съобщи, че договорката с Турция е добър ход.

" Важно е да се знаят две неща - Мицотакис предходната година сподели, че може да обезпечи съветски газ на България. Путин и Ердоган през октомври пък споделиха, че Турция ще стане газов хъб, което допуска доближаване на техните взаимоотношения. Възможно е у нас както да идва съветски газ, по този начин и американски, и катарски и ирански газ през Турция ", отбеляза Данаилов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР