Със слово в защита на българското образование и конкретно на

...
Със слово в защита на българското образование и конкретно на
Коментари Харесай

Ректорът на СУ защити българското образование

Със слово в отбрана на българското обучение и съответно на образованието в Софийския университет " Св. Климент Охридски " откри образователната година ректорът му проф. Анастас Герджиков. Той се обърна към студентите, преподавателите и гостите на тържествената гала с апел да не се охулва висшето обучение, а да се подтиква. Иска ми се да имам вяра, че сме способни да спрем очернянето на всичко родно и да се захванем дружно за съзидание, съобщи проф. Герджиков, който изреди и триумфите, реализирани в Алма матер. Повод за рецензиите в речта му бяха медийни изявления през последните месеци, които представяли апокалиптична картина на българското обучение, намаляващия брой претенденти и студенти и незапълнените места. Герджиков в детайли цитира съответна публикация на преподавателя в СУ проф. Ивайло Дичев за злополуката в образованието и опроверга доста от изказванията му.

Ректорът на най-старото висше образователно заведение у нас изясни намаляващия брой на студентите с демографската рецесия и изрично отхвърли данните, че доста от младежите бягали в чужбина, с цел да търсят по-качествено обучение. " Моят къс отговор на всичко това се намира в депеша на Марк Твен до американски вестник: " Слуховете за моята гибел са мощно пресилени. "

Проф. Герджиков прикани и за ограничения против ниската раждаемост и увеличение на продуктивността на труда. Въпреки упреците, ние сме тези, които можем да вдъхновим младежите да заменят всеобщата недоверчивост с взаимно доверие, бездейния скептицизъм със съзидателност, обърна се към сътрудниците си ректорът. Той прикани студентите да поставят старания, да покажат истински хрумвания, да не стопират да учат и да не бъдат безразлични към бъдещето на обществото, в което живеят.

Гост на тържеството бе вицепрезидентът Илияна Йотова, която показа университета като един от дребното оазиси на свободомислието, на съпротивата против празнодумието, равнодушието и измислените идоли, на протеста против полуистините и фалшификатите. Тя настоя науката, която се твори в Софийския университет, да бъде подкрепена от страната. Вицепрезидентът прикани и за още по-голяма независимост и автономност на университетите.

Не се тормозете от силата на личната си позиция, участвайте интензивно в политиката, в публичните диспути с знания и подготвеност, които тук ще получите, обърна се към студентите Йотова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР