Със скандали между ГЕРБ, ИТН и ИНГНИ актуализацията на бюджета

...
Със скандали между ГЕРБ, ИТН и ИНГНИ актуализацията на бюджета
Коментари Харесай

Вдигането на пенсиите ще увеличи бюджета на НЗОК |

Със кавги сред ГЕРБ, Има Такъв Народ и ИНГНИ актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса беше призната на първо четене от Народното събрание. Той мина със 145 гласа " за " от общо 185. Само ГЕРБ не поддържаха предлагането, като гласоподаваха с 1 срещу и 39 въздържали се.

Законопроектът планува спомагателни 134 млн. и 500 хиляди лева в бюджета на НЗОК от здравноосигурителни доходи. По-голямата част от тях идват от здравноосигурителни вноски - 105 млн. лева

Допълнителните средства в бюджета на НЗОК ще дойдат от нарастването на пенсиите, се схваща от законопроекта. За да се случи това, е належащо първо да се вдигне минималният предел на пенсиите посредством промени в Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване, които да влязат в действие от 1 октомври. Депутатите сега гледат тези промени. 

В законопроекта е посочено нарастване на минималата пенсия за застрахователен стаж и възраст от 300 на 340 лева.(ръст от 13.3%), нарастване на размера на обществената пенсия за напреднала възраст от 148,71 до 170 лева (ръст от 14,3%), нарастване на оптималния размер на получаваните една или повече пенсии от 1440 до 1500 лева (ръст от 4,2%). Също по този начин се планува и повишаване от 1,2 до 1,35% на % за всяка година застрахователен стаж по член 70, алинея 1 от КСО.

По този метод, с увеличението на размера на минималният предел на пенсиите, нараства и размерът на приходите, които ще постъпят в държавната хазна. Тъй като здравните вноски на пенсионерите се заплащат от страната, това значи по-голям разход в държавния бюджет, чиято актуализация се гледа също през днешния ден на първо четене.

За какво ще бъдат изхарчени спомагателните средства в бюджета:

120 млн. 465 хиляди лева са планувани за първична извънболнична здравна помощ, профилирана извънболнична здравна помощ (включително за сложно диспансерно (амбулаторно) наблюдение), дентална помощ, медико-диагностична активност, лекарствени артикули (медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели за домашно лечение), медицински произведения, прилагани в болничната здравна помощ и здравноосигурителни заплащания за болнична здравна помощ. Също по този начин 14 млн. лева от тези средства се плануват за ваксини против COVID-19 за здравноосигурените лица.

4 млн. и 35 хиляди лева са планувани за запас, а останалите 10 млн. лева за административни действия.

ГЕРБ не поддържаха актуализацията, тъй като и БЛС не поддържат

Няма да подкрепим импортирания законопроект за актуализация на бюджета на НЗОК по една доста елементарна причина – постоянно сме се съобразявали с експертните мнения и постоянно сме чували гласа на хората, които работят в системите, към които са ориентирани средствата, които ние ще гласуваме, сподели някогашният здравен министър, народен представител от ГЕРБ Костадин Ангелов. „ Защо БЛС отхвърля да поддържа по този начин импортирания законопроект? Ами доста просто - българските лекари бяха излъгани, с българските лекари Министерството на здравеопазването се подигра по най-брутален метод, като за последните няколко месеца те не получаваха парите си по 1000 лева за първа линия ”, сподели той. По отношение на заложените средства за увеличаване темпа на имунизация, Ангелов сподели, че не знае по какъв начин бихме постигнали това, в случай че министърът на опазването на здравето прави спорни изявления в общественото пространство.

Има Такъв Народ и ГЕРБ в спор кой е по-виновен

Станислав Балабанов от " ИТН " упрекна предходните ръководещи от ГЕРБ, че не са се справили с рецесията, хората са умирали на стълбите пред лечебните заведения, а някогашният здравен министър Костадин Ангелов се возил в „ джипката “ на Бойко Борисов. Тома Биков от ГЕРБ му отговори, че от Има Такъв Народ и персонално водачът им Слави Трифонов били от хората, които твърдели, че въобще няма ковид, а Мая Манолова от ИБГНИ горяла маски по площадите, тъй като маските били, с цел да мълчат.

„ В такива обстановка би трябвало да сме обединени, а какво направихте вие – в случай че в действителност предходното държавно управление не се е справило, какво направихте вие с вашите спорни изявления “, обърна се Александър Ненков (ГЕРБ) към Има Такъв Народ.

Костадин Ангелов напомни, че Балабанов, като кореспондент в тв 7/8, на конференциите след съвещанията на Националния действен щаб е правел  " агитация по какъв начин няма ковид, същото по това време правеше и актуалният министър Стойчо Кацаров, той сподели, че се умира с ковид, а не от ковид, не ми се коства разумно ние да сме единствената страна, която да е прозряла истината “, обърна се той към Балабанов.

" Грозна е картинката, която следим сега, отговори му от трибуната Станислав Балабанов. - Появата ми тези брифинги беше основателна, защото приоритет за вас бяха въпросите на Беновска и Николова от едни други уеб сайтове, които всички познаваме. Въпросите ми бяха въпроси, които си задаваха всички български жители. Българският народ не получаваше същинската информация за това, което се случва, а чуваше по какъв начин детските площадки ще бъдат превърнати в морги. Гледахме нелогичните дейности на вашия министър председател. Трябва да ви е позор, че вашите заповеди бяха премахвани от вашия министър председател с лека ръка, когато не му изнасяха. Вие носите отговорността. Ние не се казвали, че вирус няма – ние просто показвахме грешките и българският народ го видя, сподели Балабанов.

" Няма обстоятелства, че сме горили маски, само че има фотоси по какъв начин здравният министър дружно с шефовете на най-големите лечебни заведения се возят в джипката вместо да лекуват заболели, заяви  и Мая Манолова, " Има фотоси по какъв начин стоите смирено и позорно и слушате, демонстрират ви автомагистрали, които след това се появи, че са строени нелегално. Ако призовавате за обединяване, за какво не подкрепяте актуализацията на бюджета? Защото апелите са лицемерни. Сметките ви обаче още веднъж няма да излязат правилни ", сподели още Мая Манолова към Ангелов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР