Със сигурност ще има балотаж на местния вот във Варна

...
Със сигурност ще има балотаж на местния вот във Варна
Коментари Харесай

„Маркет ЛИНКС“: Със сигурност ще има балотаж на местния вот във Варна

Със сигурност ще има балотаж на локалния избор във Варна и няма да има претендент, който ще успее да завоюва повече от 50% на първия тур.

Това сочат данните от изследване на „ Маркет ЛИНКС “, извършено измежду 400 имащи право на глас в община Варна, по поръчка на bTV в интервала 11-15 октомври и по методите на пряко-лично изявление и онлайн анкета. 

В поредност от специфични анкети btvnovnite.bg демонстрира кое е значимото за твоя град

Водач сега е актуалният кмет на града Иван Портних, който събира 26% от гласовете на тези, които са декларирали твърдо, че ще гласоподават.

Втори е претендентът на „ Възраждане “ Коста Стоянов със 17% поддръжка. Трети е Благомир Коцев от ПП-ДБ с 15% от деклариралите, че ще гласоподават. Четвърти е претендентът на Българска социалистическа партия Павел Раличков с 10% поддръжка, а пети - Ивайло Костадинов от Има Такъв Народ с 2% поддръжка.

„ Лидерството на Иван Портних не е толкоз мощно изявено, въпреки то да е обективно. Битката за второто място ще бъде осезаема и забавна, тъй като там има динамичност. По време на акцията позициите се разместват “, разяснява социологът Добромир Живков.

По думите му при претендента на „ Възраждане “ се следи доста мощна готовност. Тя обаче е стигнала своя лимит.

„ Любопитното е, че разликата сред втория и третия е в границите на статистическата неточност, тъй че ще има забавна борба. Електоратът на ПП-ДБ наподобява обезверен “, изясни социологът.

Повече от една четвърт от деклариралите, че ще гласоподават към момента не са решили за кого ще дадат своя глас.

„ Много хора във Варна заявяват подготвеност да гласоподават на идните локални избори. Има непредвидена, съгласно нашите предварителни показа, поръчка за висока изборна интензивност – даже над 50% “, посочи Добромир Живков.

По думите му обяснението за това е, че изборът на претенденти за варненци е доста по-широк, в сравнение с е имало на предходните избори.

„ Може да станем очевидци на една приливна вълна от интерес на жителите на Варна да вземат участие в изборния ден “, добави Живков.

Тези, които не са задоволени от положението и посоката на развиване на Варна, са два пъти повече от тези, които са задоволени. Тоест се търси някакъв тип смяна.

Попитахме варненци усъвършенствания в кои области могат да създадат градът им по-добър за живот. Най-много - 43% от интервюираните са показали, че чакат чистотата на въздуха и водите да се подобрят. 38% чакат битката с корупцията да се усъвършенства, а 36% чакат положително ръководство и бистрота.

31% считат, че подобрението на положението на улиците и тротоарите е измежду значимите проблеми за решение. 25% са избрали задържане на младите, а за повече нови работни места упорстват 22%.

Данните са от експресно районно изследване на " Маркет ЛИНКС ", извършено измежду 400 имащи право на глас в община Варна, по поръчка на bTV в интервала 11-15 октомври и по методите на пряко-лично изявление и онлайн анкета. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР