Със 7 гласа за прокурорската колегия на ВСС отложи назначаването

...
Със 7 гласа за прокурорската колегия на ВСС отложи назначаването
Коментари Харесай

Прокурорската колегия отложи решението да назначи разследващ срещу Сарафов

Със 7 гласа " за " прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет отсрочи назначението на арбитър Даниела Талева от Софийския градски съд (СГС) за прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП) по следствието на сигнал против сегашния и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов.

Талева бе първият арбитър, който бе избран на инцидентен принцип посредством чоп по новия механизъм за следствие на основния прокурор и неговите заместници и би би трябвало да ревизира сигнал против Сарафов, подаден против него преди краткотрайно да оглави прокуратурата и в качеството му на заместител на Иван Гешев.

Огнян Дамянов рапортува, че в прокурорската гилдия е получено съобщение от Върховен касационен съд за назначение на служба прокурор на Даниела Георгиева Талева да извършва функционалностите на прокурор по следствие против основния прокурор.

" Очевидно тези материали са свързани с нововъведения механизъм за следствие на закононарушения, осъществени от основния прокурор или някой от неговите заместници. Междувременно с определение на Конституционния съд е позволено за разглеждане всъщност искане на основния прокурор за определяне на противоконституционност на голям брой правила в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, в това число и тези за механизма за следствие ", изясни Дамянов.

Той уточни, че Комисията по атестирането и състезанията към Висш съдебен съвет е разгледала въпроса и предлага прокурорската гилдия да подложи на гласоподаване решение, с което да спре процедурата за назначение на Даниела Талева за прокурор по следствието против Сарафов до произнасянето на Конституционния съд.

Огнян Дамянов разяснява, че още през месец януари по време на едно от чуванията в Народното събрание той ясно е декларирал, че редица правила по така наречен механизъм за следствие на основния прокурор, сред които и тази, счита за противоконституционни.

" Не знам дали ще има опция пленумът да изрази мнение по този въпрос, само че първо, за мен е притеснително правната опция зам.-председателят на Върховен касационен съд и началник на наказателна гилдия в един отвън углавен развой да дава мнения и мнение за това дали даден сигнал е аргументиран, с цел да се допусна, че в него се съдържа задоволително съображение за следствие ", разяснява Дамянов. По думите му, този акт не предстои на никакъв инстанционен надзор.

" На мен не ми е прочут никакъв акт в каквото и да е произвеждане да не предстои на следващ инстанционен надзор. Освен това, един арбитър прави преценка в една извънпроцесуална активност и дефинира еднолично дали и кои да са органите, които да извършат инспекция по сигналите. На нас законът не ни дава опция за преценка за качествата на претендента, защото нормата е императивна и би трябвало да го назначим ", стимулира се още Огнян Дамянов.

" Продължавам да не съм си трансформирал мнението, не пазя никого. Пред нас има две благоприятни условия - да спрем процедурата до произнасянето на Конституционния съд, или да се произнесем всъщност като назначим Даниела Талева като напомням, че прекъсването на процедурата се гласоподава с нормално болшинство, а произнасянето всъщност - с квалифицирано ", сподели още Дамянов.

Калина Чапкънова предложи отсрочване на разискването, защото, по думите й, сега прокурорската гилдия е с четирима членове по-малко от плануваното по закон - двама от членовете са в отпуск, една численост е непопълнена, а и.ф. основният прокурор Сарафов не взе участие в съвещанията.

" Нека дадем опция на другите двама сътрудници да кажат своето мнение, в днешноео съвещание не е удачно да вземаме дефинитивно решение ", стимулира се Чапкънова. Тя сподели, че по принцип това е механизмът, по който би трябвало да бъдат проверявани сигнали против основния прокурор и той би трябвало да бъде употребен, а не средствата за всеобща информация.

Йордан Стоев също взе думата и разяснява, че е колеблив, само че ще поддържа решението за отсрочване на разискването, защото колегията е в повърхностен състав.

Съдия Даниела Талева от наказателната гилдия на Софийския градски съд беше определена на 7 юли на инцидентен принцип и съгласно закона би трябвало да бъде назначена от прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет за прокурор във Върховната касационна прокуратура, който ще има функционалностите да проверява сигнал против и.ф. основния прокурор Борислав Сарафов. Изборът бе изработен обществено в Единната осведомителна система в наличието на заместник-председателя на Върховния касационен съд Лада Паунова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР