Със 125 гласа за и 113 против, НС освободи Никола

...
Със 125 гласа за и 113 против, НС освободи Никола
Коментари Харесай

Никола Минчев вече не е председател на НС

Със 125 гласа " за " и 113 " срещу ", Народно събрание освободи Никола Минчев като ръководител на Народното събрание.

Искането беше на " ИТН ", а претекстовете от трибуната показва Тошко Йорданов.

В пленарна зала участва министър председателят Кирил Петков, който анулира визитата си в Азербайджан, вицепремиерите Асен Василев, Корнелия Нинова, Калина Константинова и част от министрите.

Според вносителите, Минчев нарушава правилника за работа на Народното събрание, а под претекстовете за желаната оставка подписи са положили 120 народни представители от " ИТН ", ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане ".

Искането за оставка на на Никола Минчев няма нищо общо с професионалното му държание, обявиха от " Продължаваме Промяната " (ПП), " ИТН " (ИТН) - той наруши закона на тази зала. Това са главните тези, изтъкнати от съперниците на Никола Минчев, които упорстват за оставката му, и поддръжниците на ръководителя на Народното събрание.

Искането за оставка беше по самодейност на Има Такъв Народ, под нея се подписаха 120 депутати - ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, " Възраждане " и Има Такъв Народ.

Председателят на Народното събрание (НС) прави това, което му наредят, съобщи ръководителят на парламентарната група (ПГ) на " ИТН " (ИТН) Тошко Йорданов при дебатите в пленарната зала. В причините си той уточни, че на Минчев е било подредено чуването през вчерашния ден на външния министър в оставка Теодора Генчовска по тематиката за Северна Македония да бъде навън, а не на закрито съвещание.

" Председателят на Народно събрание би трябвало да стои една концепция над Министерския съвет, противоположното, което се вижда в тази ситуация, е унизително ", акцентира депутатът. " Никола Минчев е доста " готин като човек, само че професионалното му държание е тъпо в някои обстановки ", заключи ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ.

Колегата му Станислав Балабанов акцентира, че ръководителят на Народно събрание би трябвало да бъде самостоятелен, а през вчерашния ден е нарушил закона на тази зала с опита по всякакъв метод данни да не бъдат изнесени. Защото, по думите му, обстоятелствата, които щеше да изнесе госпожа Генчовска, са с грифове " секретно ", което Минчев с решението си е попречил. " Затова му желаеме оставката ", изясни Балабанов. Според него Минчев е желал и да вкара Теодора Генчовска в нарушаване, в случай че тя изнесе секретни данни по време на откритото съвещание.

Настимир Ананиев от ПГ на " Продължаваме Промяната " обърна внимание, че с цел да приказваш за професионално държание, би трябвало да си правист, не сценарист. Българският народ може да види новата коалиция, която се заформя, и кой стои зад нея, и че настояването за оставка няма нищо общо с професионалното държание на Минчев.

Независимият към този момент народен представител Деян Петков разяснява, че на господин Йорданов му е най-добре, когато хората мълчат. Ако сте гледали вярно през вчерашния ден, сте видяли на Видовден какво се случи, сподели той. Случи се това, че Има Такъв Народ разруши фантазиите и идеалите, и нещата, в които имаха вяра стотици хиляди хора, прегръщайки се с ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ".

" Днес в тази зала болшинството е събрано от ясния мандат да в профил модела ГЕРБ от ръководството на България ", взе думата и Явор Божанков от " Българска социалистическа партия за България ". Той дефинира днешния ден като отвличане - без хипербола - против нормалността и добави, че Никола Минчев и бил ярък лъч вяра. " Предателство е да те изпратят в Народно събрание с вяра да бъде отстранен моделът ГЕРБ и ти три пъти да изчегърташ тази вяра, съобщи Божанков. Говорим за фактическа замяна на вота на българския жител ", акцентира депутатът.

Председателят на ПГ на " ИТН " съобщи, че няма по-логичен ход от това Ива Митева, която ръководеше предния парламент, още веднъж да стане ръководител на Народното събрание.

" В последна сметка Ива Митева е била два пъти ръководител на Народното събрание. Определено е в пъти по-добър правист от всички, които са в Политическа партия, които минават за адвокати. Справя се прелестно. Има престиж ", съобщи той. „ Всъщност истината е, че всички чакахме и трябваше тя да е ръководител на това Народно заседание ", сподели още Йорданов, като акцентира, че първо би трябвало да мине гласуването за настоящия ръководител и по-късно ще се види какво ще се случи.

" Престанете да играете този спектакъл на морал ". С тези думи Тошко Йорданов се обърна към ПГ на " Продължаваме промяната ".

Той съобщи, че няма да дава отговор на предатели и акцентира, че Има Такъв Народ първи са поискали оставката на ръководителя на Народно събрание Никола Минчев.

" Ние първи се отказахме от това позорно държавно управление и продължаваме да вървим напред. Това може да не ви харесва ", добави Йорданов.

" Мафията си изиска страната. Мафията безогледно желае да удари върха на парламентарната ни република - Народното събрание ". Това съобщи ръководителят на ПГ на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров по време на дебата по желаната оставка на ръководителя на Народно събрание Никола Минчев.

" Мафията прави днешния съдбоносен ход за дестабилизиране на страната. Едно е ясно - става дума за пари. Това е показна офанзива против индивида на един от най-високите постове в страната ", сподели председатрелят на ПГ на Политическа партия, определяйки поисканата оставка като " почистване на сметки ".

Андрей Гюров съобщи, че Никола Минчев е страж на политическия морал и като най-младия ръководител на Народно събрание, управлява Народно събрание с чест и е един от най-успешните ръководители.

" Македонският сюжет е подправен. Няма никакви секрети сделки, всичко е небивалица на индивида от диванчето, който искаше да продаде националния интерес против спогодба за отпадане на визите за българите за Съединени американски щати ", сподели Гюров от парламентарната естрада.

" Гласуването на оставката на Никола Минчев е тест. Днес мафията ще си преброи гласовете в залата ", сподели още Андрей Гюров.

Заместник-председателят на ПГ Движение за права и свободи Йордан Цонев съобщи в процедура по метода на водене към председателстващия съвещанието Кристиан Вигенин, че в изявлението си от Политическа партия са отправили обидни квалификации към 120 души, което по думите му е засегнатост към хората, които са ги избрали. " Аз не си представям да нарека, който и да било в тази зала мафия, сподели Цонев. По думите му това е срам за българския парламент. Това, че се желае оставка, това че вървят политически процеси, които са разказани от Конституцията, не ни дава съображение от тази естрада да приказваме неща, които петнят българския парламент ", уточни той.

Председателят на ПГ Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ също настоя да бъде съхранено достолепието на Народното събрание. " България ще я има и след нас ", сподели той. " Институциите на България би трябвало да ги съхраним, господин ръководител. Не допускайте народните представители и политиците в България да бъдат наричани мафия от хора, които вършат автооценка ", сподели той.

Източник:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР