Тази година Европейската Нощ на музеите съвпада с Международния ден

...
Тази година Европейската Нощ на музеите съвпада с Международния ден
Коментари Харесай

Министерството на културата публикува националната програма на "Европейската нощ на музеите"

Тази година Европейската Нощ на музеите съответствува с Международния ден на музеите – 18 май, празнуван за първи път през 1978 година Целта на празника е да се увеличи информираността за ролята на музеите в обществото. 
 
 Министерство на културата Министерство на културата Източник: Zonanews
Европейската Нощ на музеите се провежда за първи път през 2005 година от френското Министерство на културата и единствено за няколко години самодейността се популяризира сполучливо из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание.
 
 Европейска нощ на музеите Европейска нощ на музеите Източник: Пресцентър на МК
По своя формат Европейската нощ на музеите е необятно отворена стратегия към допустимо максимален кръг от хора, които имат опция освен да се допрян до експонатите и творбите, показани от музеи и галерии, само че и да почувстват посланията им.
 
 Археологически музей-София Археологически музей-София Източник: Zonanews
Концепцията на самодейността е да се доближи до огромен кръг от хора, с акцент младата публика, посредством представянето на необикновена и атрактивна стратегия, която с изключение на опцията за запознаване с културното завещание, да предлага и други културни прояви.  

Националната стратегия за отбелязване на обичайна европейска самодейност, направена от дирекция " Културно завещание, музеи и изобразителни изкуства " на Министерството на културата включва: тематични изложения, концерти и разнородни арт прояви, както и специфични събития, отдадени на Нощта. В самодейността ще вземат участие общо 61 държавни и общински музея и художествени галерии и техните филиали от 25 области в страната, които ще посрещат гости със свободен вход. 
 
 Исторически музей-Асеновград Исторически музей-Асеновград Източник: Община Асеновград

Нощта на музеите е отворена за всички. Заповядайте, с цел да споделите тези моменти на откривателство към богатото културно завещание и изкуството дружно с Вашите фамилии и другари! Националната стратегия за 2024 година може да видите на уеб страницата на Министерството на културата. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР