Със 121 депутати в пленарната зала парламентът едва събра кворум,

...
Със 121 депутати в пленарната зала парламентът едва събра кворум,
Коментари Харесай

Парламентът едва събра кворум, скандали на заседанието

Със 121 депутати в пленарната зала Народното събрание едвам събра кворум, с цел да стартира днешното си пленарно съвещание, съобщи БГНЕС.

Депутатите от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи още веднъж не участваха в утринната регистрация, само че за разлика от през вчерашния ден, през днешния ден ръководещото болшинство събра нужния най-малко народни представители, с цел да работи Народното събрание.

Заседанието обаче започва със скандал. Причина за него стана изключителната точка в дневния ред, която планува смяна в правилника, даваща опция и на самостоятелните народни представители да вършат заявления от парламентарната естрада. Тя беше поискана от отделилите се депутати от „ Българска социалистическа партия за България “, посочили себе си „ Прогресивни социалисти “.

В съответен мотив за опълчването се трансформира настояването на депутата от левицата Христо Проданов точката да отпадне и по-конкретно спирането му от страна на ръководителя Цвета Караянчева, до момента в който той го стимулира. Това провокира вълна от реакции измежду редиците на опозицията.

„ Мисля, че каквито и да са страстите, правилникът е устав. В първа точка се прави опит той да бъде нагласен в интерес на ръководещите “, насочи първия укор към ръководещите Кристиан Вигенин. Изказването му обаче разсъни мощни страсти в дясната част на залата.

„ Не знам за какво тропат по масите, като че ли са в цирка “, продължи Вигенин от трибуната, съгласно който спирането на негов сътрудник без причина е следващото доказателство, че Цвета Караянчева би трябвало да „ си отиде от поста “.

„ Онази част от залата се държи като на полето, като овчари “, насочи втора порция рецензиите Таско Ерменков, който се обърна и персонално към Караянчева: „ Ако продължавате да се държите като във вашата персонална кухня, мястото ви не е тук “.

„ Това не става с молби, а става с гласоподаване. Само преди две седмици се удостовери от моите сътрудници, че мястото ми е тук, за което им благодаря “, побърза да отвърне Цвета Караянчева, припомняйки, че настояването за прекратяването на нейните пълномощия от страна на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи не съумя при гласуването му в пленарна зала.

В последна сметка съвещанието продължи всъщност, а единствено няколко минути след началото му от ГЕРБ предизвикаха поименна инспекция на кворума. Тъй като тази процедура може да се желае единствено по един път, това лиши опозицията от опцията да се възползва от нея в хода на съвещанието. /БГНЕС
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР