Сърбия винаги е зачитала териториалната цялост на Босна и Херцеговина. Това

...
Сърбия винаги е зачитала териториалната цялост на Босна и Херцеговина. Това
Коментари Харесай

Вучич: Няма двойни игри по отношение на Босна и Херцеговина

Сърбия постоянно е зачитала териториалната целокупност на Босна и Херцеговина. Това съобщи в извънредно изявление за " Дневни аваз " президентът на Сърбия Александър Вучич по мотив визитата си в БиХ.

„ Разбира се, ние сме подготвени да помогнем на всекиго. Но хората от Република Сръбска (РС) търсят и чакат нашата помощ и поддръжка и ние ще им помогнем “, сподели той. Вучич съобщи, че Сърбия преглежда връзките си с БиХ през рационална призма,  " а не да приказваме един против различен и да спорим и да се разделяме “.

Сръбският държавен глава показа, че по време на визитата си са били разисквани настоящи стопански и политически тематики, самодейността " Отворени Балкани ", както и за ролята на Сърбия в района.

Вучич разяснява изказванията, че страната му постоянно е споменавана като фактор за неустойчивост в района и е подложена на критика поради мощната си поддръжка на водача на районен съд Милорад Додик, който ползва противоконституционни решения в БиХ.

„ Този метод на говорене внася проблеми за целия район, а не моята поддръжка за някакви извънконституционни действия в Босна и Херцеговина “, сподели той.

Вучич съобщи, че Сърбия и той персонално поддържат Дейтънското спокойно съглашение, конституционния ред в сходство с Дейтънското съглашение и правата, открити за трите съставни народи и две области. „ Нито по-малко, нито повече, точка. “

„ Отворени Балкани “ са бъдещето

Вучич сподели, че мощно поддържа икономическото съдействие сред двете страни и че „ Отворени Балкани “ е бъдещето.

„ Инициативата " Отворени Балкани " е бъдещето и всичко зависи от това какъв брой умни хора ще имаме в района, а не какъв брой хора, които копнеят за спорове, с цел да могат най-сетне да бъдат нещо, откакто в спокойно време не могат да бъдат нищо. “

Вучич отговори и на въпроса по какъв начин гледа на последните наказания на САЩ срещу политически водачи от Босна и Херцеговина, в това число Желка Цвянович, член на председателството на БиХ.

„ Няма да приказвам в детайли за това, само че мога да ви кажа, че го преглеждаме доста съществено. Сега цялото управление на Република Сръбска и шефът на Агенцията за сигурност и информация в Сърбия са под наказания. Освен това под наказания са някои от водачите на сърбите от Косово и де факто никой различен в района “, сподели той.

Според него, главната задача е да бъдат преодолени икономическите компликации и политическите спънки, които произтичат от това „ и да забележим по какъв начин да сплотим редиците си и да си помогнем в тази обстановка “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР