Съпругата на загиналия пилот Валентин Терзиев - с първи официален

...
Съпругата на загиналия пилот Валентин Терзиев - с първи официален
Коментари Харесай

Вдовицата на загиналия пилот: Дано делото влезе в съда

Съпругата на починалия водач Валентин Терзиев - с първи формален коментар пред медиите, откакто беше посочен съответен отговорен за нещастието край Шабла.

Димитрина Попова не е съгласна, че единствено един човек е виновен и уточни още имена на няколко висши военни.

Година и половина след последния полет на майор Валентин Терзиев, брачната половинка му Димитрина не може да одобри, че виновният за гибелта на летеца е единствено един - обвиненият към този момент полковник Методи Орлов.

“Според мен има още доста много виновни, а откакто са виновни са и отговорни, само че не виждам за какво тези имена стоят в сянка ”, разяснява Попова. 

По думите й виновни за съдбовния край са още командирът на Военновъздушни сили военачалник майор Димитър Петров, заместникът му Петьо Мирчев, шефа на авиобаза Граф Игнатиево бригаден военачалник Николай Русев и полк. Юрий Луканов, зам-началник на щаба на Военновъздушни сили.

“Полковник Юрий Луканов е по-отговорен за действието и осъществяването на задачата,  като най-отговорен и началник на учението ген. Димитър Петров, тъй като е негова отговорността да следи провеждането на цялостното обучение и на подготовката,, която аз към момента не знам дали е била изобщо обект на следствие ”, сподели още Попова.

Лаконично министърът на защитата Димитър Стоянов отговори на рецензиите.

“Обвинение повдига българската прокуратура, не който и да е различен български жител. Организацията на осъществяване на едно обучение не е работа на цивилни жители, а е работа на военното управление, то си е свършило работата ”, съобщи Стоянов. 

Резултатите от следствието разяснява и някогашният боен министър Георги Панайотов. Според него обвиняването на прокуратурата не опонира на отчета на военната полиция, който беше направен след злополуката.

  “Заключението на отчета е, че главната причина за нещастието, за случая, е загуба на пространствена ориентировка, само че като съпътстваща причина бе посочена неправилна оценка на риска от групата за бойно ръководство. Прокуратурата е повдигнала обвиняване, което напълно е обвързано със съпътстващата причина за нещастието. Ако има виновност, би трябвало да има отмъщение ”, сподели Панайотов.

Всички отговорни да си понесат следствията, се надява и Димитрина.

“Военните работят по строги правила. Това няма по какъв начин да бъде прикрито, само че може да бъде подправено ”, безапелационна е Попова. “Аз май съм единственият човек, който вярва в правосъдната система. Надеждата умира последна. Надявам се, че делото ще влезе в съд! ”, сподели още тя. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР