Съперничката на Доналд Тръмп в Републиканската партия Ники Хейли претърпя

...
Съперничката на Доналд Тръмп в Републиканската партия Ники Хейли претърпя
Коментари Харесай

Ники Хейли загуби в Невада... от никой от тези кандидати

Съперничката на Доналд Тръмп в Републиканската партия Ники Хейли претърпя алегорично проваляне на първичните избори на републиканците в Невада. Вариантът " никой от тези претенденти " получи повече гласове от нея - 61%. Бившата посланичка в Организация на обединените нации получи 32% от гласовете. 

Името на любимеца и някогашен президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп не фигурираше в бюлетините. Причината е спор сред законодателното заседание на Невада и локалните представители на Републиканската партия относно метода на осъществяване на изборите.

След вота през 2020 година законодателният орган на Невада, в който все още болшинство имат демократите, гласува да се премине от архаичната система на " заседание " (caucus) към първоначални избори. Първичните избори са по-достъпни за гласоподавателите от " събранието ", където се изисква лично наличие на избрана дата и час. Местните републиканци взеха решение да не се съобразят с решението на законодателния орган и организираха вътрешнопартийно  " заседание ", на което да се разпределят 26-имата делегати, от които пък се чака да изберат президентската номинация на Републиканската партия на конвент през юли 2024 година Тоест - даже да беше получила 100% от вота на първичните избори, Ники Хейли щеше да вземе 0 делегати. 

Кандидат-президентите трябваше да изберат сред това да вземат участие в " събранието " или на първичните избори, като гласоподавателите могат да гласоподават и на двете. " Събранието " се възприема като метод за поощряване на Тръмп, защото е по-вероятно гласоподавателите на Хейли да гласоподават по пощата. 

Тръмп ще взе участие на " събранието " на 8 февруари, на което се чака да вземе всичките 26 делегати.

Ники Хейли към този момент загуби вътрешнопартийната конкуренция в Айова и Ню Хемпшир. Въпреки че нарастват апелите от партията ѝ да отдръпна кандидатурата си, тя твърди, че ще взе участие на републиканските първоначални избори в родния ѝ щат Южна Каролина, които ще се проведат на 24 февруари.

В Невада се организираха първоначални избори и на Демократическата партия, на които президентът Джо Байдън изрично надви с към 90% от гласовете.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР