Съответният меморандум бе издаден от Руската академия на науките (РАН). Комисията

...
Съответният меморандум бе издаден от Руската академия на науките (РАН).
Комисията
Коментари Харесай

Русия официално обяви астрологията за псевдонаука

Съответният меморандум бе публикуван от Руската академия на науките (РАН).

Комисията за битка с псевдонауката към РАН разгласява меморандум „ За псевдонауката астрология “. В него са събрани главните причини против астрологията и са оценени научните данни за това за какво хората й се доверяват, макар че нейната неплатежоспособност е от дълго време потвърдена.

По-конкретно, астрологията не дава отговор на методологичните условия за научна дисциплинираност, пробните инспекции на изказванията на астролозите дават негативни резултати, а известността на тази псевдонаука се дължат на голям брой неточности в човешкото мислене.

„ С сегашния меморандум Комисията декларира, че изказванията на астролозите за връзката сред ситуацията на небесните светила и особеностите на човешката персона и орис нямат научна основа. Астрологията може да служи за забавление, само че в случай че астрологичните изказвания и способи се показват за справедливи или научни, те би трябвало да бъдат окачествени като псевдонаучни “, се споделя в документа.

Комисията предложи на руснаците да не употребяват услугите на астролозите при вземането на жизненоважни решения заради вероятните отрицателни последствия. А на публицистите Руската академия на науките предложи да се откажат да популяризират и разпространяват астрологичните услуги, както и астрологичните институти и курсове.

Авторите на меморандума означават, че работата по плана е траяла няколко години и в нея са взели участие специалисти от разнообразни области на науката – астрономия, физика, биология, медицина и статистика.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР