Съоснованата от Петър Цанков и Мартин Вечев компания LatticeFlow набра

...
Съоснованата от Петър Цанков и Мартин Вечев компания LatticeFlow набра
Коментари Харесай

Българските умoве, които знаят как да тестват изкуствения интелект

Съоснованата от Петър Цанков и Мартин Вечев компания LatticeFlow набра 12 млн. $. Оценката на компанията не е обществена, само че по информация на " Капитал " е към 50 млн. $. Младото сдружение създава артикул за диагностика и усъвършенстване на изкуствен интелект.
Дори скъпият изкуствен интелект постоянно има потребност от помощ от своя основател, естествения човешки разум. И тук става още по-сложно, тъй като, с цел да бъде квалифициран и диагностициран, се създава различен изкуствен интелект. Така в резюме би могло да бъде обяснено какво прави LatticeFlow, основаната в Швейцария компания, съоснована от българите Петър Цанков и Мартин Вечев, дружно със словака Павол Биелик и германеца Андреас Краусе. Тяхната компания диагностицира модели на изкуствен интелект, които не работят както би трябвало, когато излязат от лабораторните условия.

Миналата седмица учредената през 2020 година LatticeFlow разгласи, че е набрала 12 млн. $ инвестиция в рунд, воден от американския клон на фонда Atlantic Bridge и европейския OpenOcean. Оценката, при която е направена инвестицията, не е обществена, само че съгласно информация на " Капитал " фондовете са получили сред 20 и 25% дял в компанията, което я прави оценка на към 50 млн. $. Това е

LatticeFlow е втората компания, съоснована от Цанков и Вечев.. Както Цанков и Вечев, по този начин и всички други съоснователи в двете им компании идват от техническия университет ETH в Цюрих. В момента Цанков е изпълнителен шеф на LatticeFlow, до момента в който Вечев е единствено акционер и теоретичен консултант, само че не и оперативно в компанията - най-вече тъй като развива българския институт за изкуствен интелект INSAIT.
Реклама
Част от актуалната инвестиция ще се влее непосредствено в България, тъй като желанието на Цанков е компанията да отвори офис в България и да наема хора и тук. Логично, българският офис ще се обитава в същата постройка (и даже същия етаж), в която и INSAIT в " София тех парк ", въпреки напредването на института към момента да не се е случило.
Изкуствен разсъдък за изкуствен интелект
" Нашата цел е да подпомогнем прекосяването на изкуствения разсъдък в действителния живот. Обичайно AI работи доста добре в лабораторията. Тестваме го, всичко наподобява добре, след което го пускаме в автомобил или в болница и там към този момент не работи. Това е голям, световен проблем. Само тази година има 440 милиарда $, вложени в основаването на модели за изкуствен интелект. От тях над 85% не доближават до приложение. Това са големи загуби ", споделя Петър Цанков.

Продуктът на LatticeFlow е на процедура изкуствен интелект за изкуствен интелект. Платформата, която компанията създава, разрешава на клиентите да вкарат вътре всички данни, с които са захранили модела на изкуствения си разсъдък, след което да се диагностицира какво не работи и какви са вероятните решения.

" Проблемът е обвързван с надеждността на тези системи, които се основават върху големи масиви данни. Ако вземем колите - с цел да се научи системата да разпознава система, ѝ се дават стотици хиляди фотоси с коли. Основният проблем е, че най-после получаваш математически модел с милиони параметри, без да знаеш какво е научил и какво е схванал. Ако не работи както би трябвало, не е ясно за какво. Например може на някоя от стотиците хиляди фотоси да има кола, която не е обозначена като такава - и той се обърква, тъй като на другите фотоси това е кола, а на тази - не. Като да казваш на възпитаник, че 2+2 е 4, само че в един миг 2+2 да стане 5 ", изяснява Цанков и дава образец, че колите на Tesla са имали проблем да разпознават бели камиони на фона на ярко небе.
Реклама
" Нашият артикул работи по този начин: клиентът ни дава всички данни, които зареждат модела, и ние му споделяме автоматизирано - това са десетте най-големи казуса, моделът се бърка тук и тук. По последователен метод поправяме проблемите, с цел да могат тези модели да се употребяват в същинския живот ", прибавя Цанков.

Логично, бизнес моделът на LatticeFlow е ориентиран към други бизнеси и организации, които създават изкуствен интелект. Един от най-големите клиенти на компанията е Siemens, като Цанков прибавя, че измежду клиентите има и други компании от листата Fortune 500, които не може да спомене. Клиенти на LatticeFlow са и американската войска и федералното бюро по сигурност в Германия. Всички клиенти заплащат на абонаментен проект, като цената за потреблението на платформата на LatticeFlow зависи от мащаба на модела, който желаят да тестват. От компанията не разкриват доходи.

В този си вид бизнес моделът на LatticeFlow икономисва и доста разноски, тъй като моделите, с които работи платформата на компанията, се " складират " при техните клиенти. Затова и Цанков споделя, че съвсем цялата сегашна инвестиция ще отиде за уголемение на компанията и за назначение на нови хора.
12 милионадолараза заплати
Компанията получава инвестицията изненадващо бързо, преди даже да стартира да търси интензивно такава, споделя Цанков. " Планирахме да търсим средства в края на годината, само че самите вложители демонстрираха самодейност по-рано. Имахме проблем - доста клиенти, само че незадоволително личен състав, който да може да ги обслужи, с което компанията стана сложна за ръководство. А вложителите търсят тъкмо това, със средствата да изчистят даден проблем. Обясних за нашия на няколко вложителя от Щатите и те незабавно откликнаха. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР