Съобщения за загуби и слабости на руските войски на фронтовете

...
Съобщения за загуби и слабости на руските войски на фронтовете
Коментари Харесай

Марина Майрън: Рискът от обкръжаване на украинските войски в Донбас е много висок

Съобщения за загуби и недостатъци на съветските войски на фронтовете в Украйна не трябва да се надценяват - Мариупол може да бъде завзет скоро, а рискът от обграждане на украинските сили в назряващата решителна борба за Донбас е доста висок. Това сподели в изявление за БНР Марина Майрън, откривател в Департамента по военни науки на Кралския лицей в Лондон.

Според нея военната помощ от НАТО идва късно и украинският президент Володимир Зеленски залага прекалено много на помощта от Запада. В някои региони на Украйна под въпрос е волята за опозиция против агресора, означи Майрън.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров сподели тази седмица, че съветските сили управляват към този момент 95 % от Мариупол. Анализатори от вашингтонския Институт за проучване на войната (ISW) предвиждат, че градът може да падне „ до дни “ в съветски ръце. Как подобен процес ще се отрази на хода на войната, доктор Майрън?

Трудно е да се реши какво се случва в Мариупол. Доколкото мога да преценява от информацията, която доближава до нас, допустимо е градът да падне в съветски ръце не до седмици, а доста по-скоро. За Русия това ще бъде значимо, тъй като ще ѝ разреши да консолидира контрола си върху Донбас. От тактическа позиция, руснаците се пробваха първо да ангажират в пердах украинските войски, да ги накарат да разтеглят оптимално позициите си, а по-късно да ги създадат небоеспособни. Сега към този момент се приказва, че фокусът на съветското командване се връща назад върху Донбас.

Боевете в Донбас бяха обновени още на 24 февруари - с началото на съветското настъпление в Украйна. Но през последните дни зачестиха известията за бомбардиране на Лисичанск, Рубежное и други селища в Луганска област и край Донецк. Говори се също за напредване на съветски танкови и пехотни подкрепления от север към Изюм. Какво е военното значение на тези релативно дребни и незнайни селища?

Със завземането на тези селища съветските войски ще могат да открият нови логистични линии. Значението на Изюм е, че с преодоляването му ще улесни напъните на руснаците да обкръжат украинските войски (в Донбас). Ако това се случи, украинците няма да могат да получават подкрепления и ще бъдат разрушени по-лесно.

Колко висок е рискът украинските въоръжени сили край Донецк да се окажат обкръжени?

Рискът е доста висок. И съветската, и украинската страна показват картината положително за себе си, тъй като би трябвало да поддържат духа на войските. Това, което мога да установявам от други източници, е, че град Изюм е съвсем напълно под съветски надзор и вероятността руснаците да го завземат е напълно действителна. 

И това макар изказванията на украинските управляващи и западните медии за невисок военен дух и едва доставяне на руснаците?

В началото на войната президентът Зеленски твърдеше, че до две седмици украинската земя ще бъде прочистена от съветските нашественици. Две седмици по-късно видяхме, че това не се случва. Виждаме и съветски, и украински, и западни военни карти да демонстрират един полумесец от окупирани територии източно и северно от Донбас. При това състояние е доста значимо да се поддържа духът на украинските войски, с цел да не се откажат от битката. Бойният дух е от основно значение - без него никакви оръжия и екипировка няма да оказват помощ.

Виждаме по какъв начин съветското управление закрива достъпа до западните медии, тъй като в тези медии преобладават позитивната картина за дейностите на украинските войски и дискредитирането на съветските. Доколко са правилни изказванията за логистични и морални проблеми у руснаците? Сигурна съм, че, че завладяването на Донбас ще е задоволително за Кремъл. Руското управление ще се опита да употребява тази военна победа за политически придобивки. Ще каже: „ Вижте, превзехме Донбас. По-добре е да ни слушате, другояче … “.

Интервюто на Добрин Йотов с Марина Майрън в предаването " Хоризонт за вас " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР