Съобщава се, че Индия планира да купува руски петрол на

...
Съобщава се, че Индия планира да купува руски петрол на
Коментари Харесай

Разочарована от санкциите, Индия мисли да купува руски петрол с юани

Съобщава се, че Индия възнамерява да купува съветски нефт на понижени цени и даже преглежда китайския юан като референтна валута в механизма за сетълмент на заплащанията сред Индия и Русия, ход, който съгласно китайските анализатори съставлява възходящото отчаяние измежду международните стопански системи от водените от Съединени американски щати наказания против Русия, които раздрусаха международните пазари.

Съобщените проекти идват, откакто Индия отхвърли натиска от Съединени американски щати да се причисли към глобите си против Русия, макар възходящите дипломатически връзки сред двете страни.

Това също по този начин акцентира наклонността на страните, които работят за търсене на други възможности на доминираните от Съединени американски щати световни финансови механизми, с цел да отклонят рисковете, защото те [финансовите механизми, б.р.] неведнъж са били употребявани като оръжия, означават анализатори.

Един от въпросите, които би трябвало да бъдат изгладени, е в каква валута ще бъде уредена търговията, а Livemint, индийско осведомително издание, заяви, че Индия и Русия изследват опцията да употребяват юана като референтна валута за оценяване на търговията рупия-рубла. Изданието цитира неидентифицирани индийски държавни чиновници.

Механизмът за търговия рупия-рубла ще разреши на индийските експортьори да получават заплащания в рупии за износа си за Русия вместо в долари или евро на фона на глобите против Москва. Въпреки това имаше опасения, защото нито съветската, нито индийската валута се употребяват необятно в интернационалната търговия.

След като индийските управляващи обмислят потреблението на юана, китайските специалисти също означиха вероятността от потребление на юана заради стабилната стойност на валутата и статута й на четвъртата най-търгувана валута в света след щатския $, еврото и паунда.

Междувременно " Саудитска Арабия е в дейни договаряния с Пекин за цената на част от продажбите на нефт в юани " вместо в щатски долари, заяви Dow Jones във вторник, цитирайки осведомени с въпроса.

Държавите, участващи в търговията с сила, са привикнали да употребяват междинна валута, по-рано щатски $ или евро, като база за установяване на обменния курс сред две национални валути, сподели пред Global Times във вторник Ли Син, шеф на Института за евразийски проучвания, Китайския народен институт за интернационален продан на ШОС и правосъдно съдействие към Шанхайският университет по политически науки и право.

Например, директните покупко-продажби сред Индия и Русия могат да употребяват юана като инструмент за ценообразуване за вписване на двустранната търговия в юани, да компенсират цената на търговията в края на годината и да вложат остатъка в идната година, добави той.

„ Предимството на юана като инструмент за ценообразуване се крие в неговата непоклатимост, възходяща роля в интернационалните сетълменти и заплащания и поддръжката на икономическата мощ на Китай “, сподели Ли.

Информацията пристигна, защото заплащанията на стойност към 500 милиона $ към индийски експортьори за артикули, които към този момент са били изпратени в Русия, остават блокирани, поради финансовите наказания.

Санкциите от страна на Съединени американски щати и техните съдружници против Русия могат единствено да принудят Руската федерация и страни, притежаващи полезности, разнообразни от Съединени американски щати, да се придвижат към основаването на нов търговски механизъм, споделя Донг Шаопенг, старши теоретичен помощник в Института за финансови проучвания Чонгянг в университета Женмин пред Global Times във вторник.

" Мишена на глобите може да бъде Русия през днешния ден и всяка друга страна на следващия ден. Този ход в допълнение ще подтиква съответните страни да търсят самостоятелност от актуалната интернационална комерсиална система ", сподели той.

Съобщеният ход ще разреши на Индия да получава недопечен нефт на понижени цени, откакто европейските страни се откажат да го купуват, и ще предложи на Русия огромен и нововъзникващ пазар.

Индия, третият по величина вносител на нефт в света, е изправена пред възходящ инфлационен напън вкъщи. През февруари показателят на потребителските цени набъбна до 6,07% на годишна база, което е осеммесечен връх.

Повишаващите се цени на петрола на фона на спора сред Русия и Украйна, които издигнаха Brent до най-високото му равнище от 2008 година, също ускориха инфлационния напън в Индия. Във вторник Brent се търгуваше при 100 $ за барел.

Индия, която внасяше до 4,2 милиона барела дневно през 2021 година, през последните години се стремеше да диверсифицира доставките си на нефт.

През годините делът на вноса от Близкия изток и Африка понижава, а със глобите на Съединени американски щати, които натоварват покупките на недопечен нефт от Иран и Венецуела, делът на вноса от Съединени американски щати и Канада се усилва, демонстрират данните на индийските митници.

След спора сред Русия и Украйна, Съединени американски щати и техните европейски съдружници взеха решение да изключат Русия от интернационалната система за сетълмент на заплащания SWIFT.

Освен това Съединени американски щати и Обединеното кралство оповестиха възбрана за импорт на съветски нефт. Европейските страни не последваха незабавно, потвърждавайки, че намаляването на съветския импорт на сила едновременно не е практично, само че те оповестиха дълготрайни проекти за понижаване на енергийната взаимозависимост от Русия.

Индия е подложена на напън от западните страни да осъди Русия, откакто се въздържа от гласоподаване против Москва в Организация на обединените нации.

Цян Фън, шеф на изследователския отдел в Националния стратегически институт в университета Цинхуа, сподели пред Global Times във вторник, че в Индия е реализиран консенсус за поддържане на комерсиалните и връзки с Русия макар натиска от Съединени американски щати и техните съдружници и пречките породени от глобите.

Повишаващите се цени на петрола след спора хвърлиха сянка върху вероятностите за възобновяване на индийската стопанска система от пандемията, сподели Цян, отбелязвайки, че обезпечаването на нефт с отстъпка от Русия може да докара до огромен позитивен резултат за Индия, която е в изборна година.

Цян сподели, че при сериозните условия методът на заплащане, наличността на кораби, застрахователното покритие и петролните смеси са механически въпроси, които могат да бъдат изгладени.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР