Сънят е едно от най-важните неща, които ние, хората, правим.

...
Сънят е едно от най-важните неща, които ние, хората, правим.
Коментари Харесай

Луната упражнява силно влияние върху начина, по който спим

Сънят е едно от най-важните неща, които ние, хората, вършим. Милиони хора по света обаче не се наспиват хубаво.

Някои от нещата, които ни пречат, са явни. Други – не чак толкоз. Те са мистериозни и оспорвани, въпреки и хилядолетия наред да не са разрешавали на хората да се наспят обикновено.

В този съответен случай става дума за Луната и нейните цикли, които учените учат от много време, с цел да схванат техния евентуален резултат върху човешкия наследник. Резултатите от сходни разбори обаче са постоянно непоследователни.

В ново проучване, което съгласно експертите е най-голямото от този вид, екип от учени следи съня на над 850 души (и мъже, и жени) в Упсала, Швеция в продължение на няколко години и благодарение на полисомнографиски измервания дефинира неговото начало, дълготрайност и качество в границите на съответни нощи, представляващи другите лунни цикли.

Идеята е, че колкото по-ярка става Луната, толкоз по-сериозно ще бъде обиден човешкия сън, защото цяло сме привикнали да спим в цялостна мрачевина. Някои изследвания съумяват сполучливо да потвърдят тази доктрина, само че други – не.

В новото изследване резултатите, наподобява, удостоверяват, че лунните цикли в реалност имат значително и видимо въздействие върху човешкия сън, само че забавното в тази ситуация е, че при всеки е друго.

„ Открихме, че мъжете, чийто сън е записан по време на интервала на повишаване на Луната, е по-малко ефикасен и че те прекарват повече интервали на бодрост след началото на съня спрямо мъжете, чийто сън е измерен при нощите, в които Луната понижава “, споделя невроученът Кристиян Бенедикт от университета Упсала.

„ В съпоставяне с тях дамите като цяло наподобяват незасегнати от лунните цикли. “ Това обаче не значи, че феноменът при тях е „ незабележим “. Учените демонстрират, че дамите в изследването спят приблизително 12 минути по-малко в нощите на повишаване на Луната спрямо тези на понижаване. При мъжете този индикатор е 20 минути, а резултатите на спътника са доста по-изявени, в това число 3,4 % по-ниска успеваемост на съня, повече интервали на бодрост и по-големи разстройства в стадиите на съня по време на повишаването на Луната.

Поради обстоятелството, че проучването е наблюдателно, специалсистите не считат, че в тази ситуация не може да се приказва за причинно-следствена връзка. Т.е. сигурно нещо въздейства върху качеството на съня и то съответствува с лунните цикли, просто е доста мъчно да разберем какво тъкмо.

Изследването е оповестено в Science of the Total Environment.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР