Санкция заради риалити предаването „Ергенът“ ще получи Би Ти Ви,

...
Санкция заради риалити предаването „Ергенът“ ще получи Би Ти Ви,
Коментари Харесай

Новият СЕМ се зае с мониторинг на „Ергенът“

Санкция поради риалити предаването „ Ергенът “ ще получи Би Ти Ви, защото наличието му е неподходящо за детската публика. Ще бъдат наложени и административни санкции на малкия екран, защото едвам в 5-ия епизод е обозначила, че в шоуто има продуктово позициониране, което е форма на реклама.

Това реши обновеният състав на Съвета за електронни медии, който се събра на първото си съвещание през днешния ден и го излъчи онлайн в платформата ZOOM. По закон съвещанията на Съвет за електронни медии са обществени.

Така за първи път в нова роля влязоха определените преди седмица Пролет Велкова и Симона Велева от парламентарната квота и Габриела Наплатанова, назначена от квотата на президента Румен Радев. Соня Момчилова - също определена от Радев, водеше съвещанието като ръководител на Съвет за електронни медии, а Галина Георгиева отсъстваше.

Мониторингът на „ Ергенът “, който беше показан на членовете, демонстрира, че еротиката има съществено наличие в предаването. Същевременно феновете разискват участничките, както и морала им още от старта на шоуто, написа „ вести.бг “. Наричат го „ просташко, сексистко шоу, което залага на воайорски похвати, позорен за дамите формат “, написа в отчета на Съвет за електронни медии.

В съвета са пристигнали 44 писма на фенове, като всичките са сериозни към предаването. В тях го дефинират по следния метод: " наподобява на харем, грозно, просташко, вулгарно, това не е моралът на българската госпожица, отвратителни послания, които не трябва да бъдат допускани до екран ". Някои от феновете са реагирали отрицателно и на използването на алкохол, която се вижда на екрана, което прочее е нарушаване и на медийния закон, и на Закона за здравето, разискаха в Съвет за електронни медии.

Писмата против „ Ергенът “ нарастват ненадейно след последния епизод, излъчен на 13 май. Тогава участничка атакува друга, назовава я " българска злобарка " и я залива с чаша вода. Именно по-късно са пратени 35 от писмата против шоуто.

Това е и епизодът, след който Соня Момчилова взема решение, че би трябвало да разяснява предаването, както самата тя изясни.

Според Габриела Наплатанова, някогашна журналистка в Би Ти Ви, членовете на Съвет за електронни медии не би трябвало да не помнят, че малкия екран има функционалността да забавлява и че по конкурентни малките екрани са минавали надалеч по-скандални формати.

Пролет Велкова изясни, че е съгласна с всички избрания на феновете за формата и предложи Съвет за електронни медии да напише писмо до Би Ти Ви с мнение по какъв начин прави оценка този формат и по какъв начин членовете считат, че той влияе върху младежи.

Според Симона Велева този вид излъчвания с оглед и на часовия диапазон, в който се излъчва (21 ч), може да повлияят негативно на подрастващите. " От възпитателна позиция има какво да се желае ", сподели тя.

Момчилова счита, че е нарушен член 17, т. А от Закона за радиото и малкия екран, който се отнася до излъчвания, които могат да увредят физическото, психическото и нравственото развиване на децата. Затова съгласно нея би било измама и абдикация от функционалността им и като членове на Съвет за електронни медии, и като родители, в случай че не изискат оптималната глоба. Момчилова отговори косвено и на Наплатанова, като изясни, че малкия екран от дълго време не е източник на развлечение, защото утвърждава поведенчески модели. „ Демонстрира се кичозен хедонизъм “, сподели Момчилова за „ Ергенът “.

До оня ден мислела да не разяснява, защото намесата в наличието на комерсиалните медии не е работа на Съвет за електронни медии. Но предаването не било обозначено със знак, ограничителен възрастта на феновете, макар че се излъчва в слота, в който се демонстрират фамилни формати. И описа какво е видяла в шоуто:

- Интелектуалният багаж на участничките е демонстриран в предаването, което било тъжно.

- Епизодът на Разпети петък бил с плажни игри и любовни милувки. " Разбира се, всеки може да не зачита обстоятелството, че огромна част от популацията е християнски насочено ", сподели Момчилова.

- Неописуема експанзия сред участничките.

- По думите й то може да се излъчва в различен час. Не би било толкоз тежко за децата, откакто се излъчва и в други страни, в случай че България не е преди всичко по детска смъртност, по педофилия, по ниско обучение.

Според Момчилова шоуто може да има " брутални и фрапантни последствия върху детската душeвност ". Психолог от столично учебно заведение й се обадил, с цел да й опише по какъв начин децата си играят на „ Ергенът “. Накрая председателката на Съвет за електронни медии разгласи предаването за " интелектуален холокост ".

Членовете на Съвет за електронни медии се сплотиха към това да поканят малкия екран на диалог, а глобата, която ще й наложат, ще бъде разисквана на последващо съвещание.

Междувременно Симона Велева предложи Съвет за електронни медии да прави мониторинг на метода на отразяване на войната в Украйна от медиите у нас. Според нея този мониторинг би трябвало да е от началото на войната до момента, като се прави по основни тематики, защото интервалът е доста огромен.

Наплатанова изиска мониторингът да бъде комбиниран със социологическо проучване, което да покаже по какъв начин и от кое място българите се осведомят за войната, по какъв начин образуват своето отношение към войната и какви ще са възможните последствията на войната върху България.

Пролет Велкова пожела на всички да създадат изпитание Съвет за електронни медии да бъде по-отворен към обществото и медиите да се усещат свободни. По думите й плурализмът би трябвало да е основен принцип, към който да провеждат работата си оттук насетне.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР