Санкциите срещу Русия заради войната в Украйна започват да оказват

...
Санкциите срещу Русия заради войната в Украйна започват да оказват
Коментари Харесай

Масов срив на сървъри и системи за съхранение на данни в Русия

Санкциите против Русия поради войната в Украйна стартират да оказват все по-голямо въздействие върху софтуерния " суверенитет " на Русия, който управляващите упорстват да реализират.
 
През 2023 година пет пъти се е нараснало спрямо миналата година търсенето от съветски компании на ремонт на твърди дискове, лентови устройства, контролери, дъна и други съставни елементи на задгранична компютърна техника. Това разкри пред в. " Комерсант " Михаил Сизов, ръководещ сътрудник на Mobius Technology.
 
" Миналата година 80% от поръчките ни за ремонт бяха през втората половина на годината. Планираме да развием тази област, като разтеглим листата с съставни елементи, които можем да възстановим ", сподели той и акцентира, че на съветския пазар или няма нови аварийни елементи, или те се продават на повишена цена. В същото време Сизов признава, че до края на 2024 година пазарът на услуги за ремонт на компютри за корпоративния бранш ще възлиза на " милиарди рубли ".
 
Promobit (производител на Bitblaze сървъри и системи за съхранение) удостоверява растежа на ремонтите, от които се нуждае корпоративния бранш в РФ. Според шефа на компанията Максим Копосов най-често бизнесът би трябвало да ремонтира дънни платки, контролери и зареждания на съоръжение от Mellanox, Supermicro, HPE и други
Компаниите аплайват и за поправки, тъй като продавачите не дават гаранции в Русия.
 
" Доставчиците имат избор – или да заплащат в допълнение Данък добавена стойност и превозване на съоръжение до други страни, където има публична сервизна активност от продавача, или сами да правят ремонтите в страната ", изяснява Копосов.
В същото време участниците на пазара означават, че в Русия няма аварийни елементи за сървъри, системи за предпазване на данни и друго съоръжение от снабдители, които наблюдават доставките на своите артикули в Русия. Например, това се отнася за американската Nvidia.
 
Освен неналичието на аварийни елементи, огромен проблем е и високата им цена. " Fplus Сервис " считат, че в Русия има проблеми с съществуването на съставни елементи от оборудването, което е доставено преди налагането на глобите. " Има съоръжение на равнище дружество, създадено и доставено в единични екземпляри, пътят му се наблюдава от момента на приемане на поръчката за произвеждане, в действителност няма аварийни елементи за него и съставените елементи не могат да бъдат ремонтирани ", означават от компанията.
 
След началото на войната и налагането на наказания съветските клиенти се пробват неотложно да купят освен самите системи за предпазване на данни и сървърни платформи, само че и спомагателни аварийни елементи (захранвания, контролери и др.), с цел да основат ресурс от съставни елементи за ремонт, споделя Павел Кулаков, създател на центъра за данни и снабдител на облачни услуги Oxygen. Според него фирмите няма по какъв начин да се откажат от задграничното съоръжение, защото те са обвързани със програмен продукт, на който не престават да поверяват съхранението и обработката на сериозни данни.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР