Самуел Алито казва на Конгреса да стои настрана от спора относно етиката във Върховния съд

...
CNN — Конгресът трябва да стои настрана от работата на
Коментари Харесай

CNN —

Конгресът трябва да стои настрана от работата на Върховния съд и да спре да се опитва да налага етични правила на съдиите и чиновниците, каза съдия Самуел Алито в интервю, публикувано от редакционната страница на The Wall Street Journal в петък.

„Конгресът не е създал Върховния съд“, каза Алито. „Знам, че това е противоречива гледна точка, но съм готов да го кажа. Никоя разпоредба в Конституцията не им дава правомощия да регулират Върховния съд – точка.“

Подтикнати от поредица от истории, изтъкващи съмнителни етични решения и липса на прозрачност и разкриване на информация, демократите в Сената внедриха законодателство, предназначено да създаде етичен кодекс за Върховния съд.

Един от авторите на интервюто в Journal, адвокат Дейвид Б. Ривкин младши, представлява ищците в голямо данъчно дело, което съдът ще изслуша следващия мандат.

В необичаен ход миналия месец Алито се опита да предотврати доклада на ProPublica за него, като публикува коментар на Wall Street Journal, вместо да отговори директно на искането на ProPublica за коментар.

Алито, консерватор, назначен от Джордж У. Буш, каза, че е осъзнал, че никой няма да го защити, ако той самият не го направи.

„Учудвам се на всички глупости, които се изписаха за мен през последната година“, каза Алито пред Journal, добавяйки, че „традиционната идея за това как трябва да се държат съдиите и съдиите е, че трябва да мълчат“.

„Но това просто не се случва“, каза той. „И така в определен момент си казах, че никой друг няма да направи това, така че трябва да се защитя.“

Що се отнася до критиките към неотдавнашните решения на съда, като мнението на мнозинството на Алито, което отхвърли Роу срещу Уейд миналата година, правосъдието сравни всяко усилие да се противопостави на съда в огромен мащаб с възраженията в Юга след големи дела за граждански права през 50-те години на миналия век, включително Браун срещу Съвета по образованието, който обяви, че „отделно, но равно“ е противоконституционно.

„Ако ни смятат за нелегитимни, тогава незачитането на нашите решения става по-приемливо и по-популярно“, каза Алито. „Така че можете да имате възраждане на масивната съпротива, която се случи на юг след Браун.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР