Самото хранене рядко причинява гастрит. Водещата причина за гастрит е

...
Самото хранене рядко причинява гастрит. Водещата причина за гастрит е
Коментари Харесай

6 храни, които да избягвате, ако имате гастрит

Самото хранене рядко предизвиква гастрит. Водещата причина за гастрит е инфекцията с Helicobacter pylori. Някои храни обаче могат да влошат признаците посредством раздразнение на стомашната лигавица, до момента в който други храни могат да сведат до най-малко дискомфорта и даже да оказват помощ за лекуването на мъчителното положение.

Ето кои са най-полезните храни за ястие, в случай че имате гастрит, както и храни, от които би трябвало да стоите надалеч.

Гастритът е инфектиране или раздразнение на стомашната лигавица. Понякога се демонстрира без никакви признаци, само че когато има признаци, те могат да бъдат много неприятни и включват коремна болежка и отичане на корема, гадене, нарушено храносмилане и загуба на вкус. В някои случаи, индуцираният от H. pylori гастрит може да докара до язви и даже рак на стомаха, в случай че не бъде лекуван.

Храни, които можете да ядете, в случай че страдате от гастрит, включват:

Храни с високо наличие на фибри

Храните с високо наличие на фибри като ядки и семена, бобови растения, плодове и зелени зеленчуци са потребни за цялата храносмилателна система, тъй че не е чудно, че диетата при гастрит е диета с високо наличие на фибри. Броколите са изключително значими за здравето на стомаха: Освен че са добър източник на фибри, съдържат също и високи равнища на сулфорафан, съединяване, което убива бактериите от H. pylori.

Храни, богати на здравословни мазнини

Докато мазните храни не са най-хубавият избор за човек, измъчен от гастрит, храните, богати на здравословни мазнини, несъмнено са изключение. Омега-3 мастните киселини, открити в сьомгата, сардините, орехите и семената от чиа, оказват помощ за понижаване на възпалението на стомашната лигавица и даже имат предпазен резултат против гастрит и други стомашни болести, индуцирани от H. pylori. Други източници на здравословни мазнини са авокадо, зехтин и разнообразни ядки и семена.

Пробиотични храни и питиета

Ако имате гастрит, пробиотиците като кисело мляко, кефир, кимчи, комбуча и кисело зеле могат да ви оказват помощ по няколко метода. Първо положителните бактерии, които се съдържат в тях, се борят с бактериите от Н. pylori за пространство и храна и понижават отрицателното деяние на Н. pylori. Второ, те ускоряват имунната ви система и оказват помощ да се борите с заболяването. Трето, те покачват способността на червата да всмуква питателните субстанции, нужни за сполучливото възобновяване.

Храни, богати на протеини

Протеините оказват помощ да се поправят вредите, породени от гастрита, върху стомашната лигавица. Все отново, не всички протеини са идентични. Важно е да изберете слаби протеини, когато страдате от гастрит, тъй като мазнините в животинските артикули (с изключение на богатите на омега-3 мастни риби) могат единствено да влошат положението. Добри източници на слаби протеини включват пилешко и пуешко месо, яйчен белтък, риба звук и фасул.

Антибактериални и богати на флавоноиди храни

Тъй като H. pylori е тип бактерии, е разумно да се борим с тях с нещо антибактериално. Флавоноидите са известни със своите антибактериални свойства, като потискат растежа на доста типове бактерии, в това число и на Н. pylori. Чесънът, лукът, боровинките и целината са велики източници на флавоноиди. Някои други нормални антибактериални храни са мед, джинджифил и куркума.

Растителни питиета

Докато плодовите сокове не се предлагат за хора с гастрит (поради високите равнища на захар и киселина без фибри), някои зеленчукови сокове са потребни. Картофеният сок, да вземем за пример, има антиоксидантни свойства и може да облекчи стомашната болежка. Тиквеният сок, като се изключи че е доста богат на хранителни субстанции, може фактически да понижи стомашната киселинност, като по този метод оказва помощ на стомашната лигавица да се лекува по-бързо.
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР