Само за четири години в Индонезия са извършени 16 хил.

...
Само за четири години в Индонезия са извършени 16 хил.
Коментари Харесай

Помага ли химическата кастрация в борбата срещу педофилията

Само за четири години в Индонезия са осъществени 16 хиляди полови похищения против деца. Сега Джакарта желае да подлага педофилите на химическа кастрация. Правозащитници обаче подлагат на критика желанията ѝ, написа " Дойче веле " в архивен текст, който " Дневник " разгласява след приемането на сходен закон в Алабама.

Джамалудин е бил единствено на седем години. Той е бил първокласник в държавното начално учебно заведение в Депок, южно от Джакарта. След учебно заведение детето постоянно се срещало с Джануар, който то считало за собствен другар. 35-годишният Джануар и Джамалудин постоянно посещавали залата за компютърни игри, където оставали да играят часове наред. Един ден обаче седемгодишният възпитаник не се прибрал у дома. Загрижените родители се обадили в полицията. Полицаите разкрили дребното момче, мъртво в банята на Джануар - пребито, изнасилено и удушено.

Престъпления, които раздрусаха цялата страна

Джамалудин е най-новата жертва на серия брутални полови похищения против деца, която раздруса Индонезия. През последните четири години тамошната Комисия за протекция на детето е записала 16 хиляди закононарушения над деца, като при повече от половината от тях става дума за полови похищения. Само през предходната година 3000 деца са станали жертва на полово принуждение, като по-голямата част от причинителите са били членове на фамилията, познати или учители.

Напоследък на очи се набива все по-голямата смелост на насилниците. През април 2015 година в Джакарта бяха наказани двама учители, които са направили полови похищения против доста от учениците си. През август същата година на остров Бали беше открит трупът на осемгодишно момиче, изнасилвано от осиновителите си. Два месеца по-късно в Джакарта беше намерено тялото на деветгодишно момиче, което е било неведнъж изнасилвано, преди да бъде убито. Председателят на Комисията за протекция на детето Арист Мердека Сираит от дълго време повтаря, че Индонезия се намира в " изключително състояние на полово принуждение " и остро подлага на критика управляващите, че не подхождат твърдо против педофилията. Най-високата присъда за полово принуждение против дете е 15 години затвор. В предишното обаче доста от причинителите са се отървавали и с по-леки присъди.

Арист Мердека Сираит упорства половите похищения против деца да бъдат категоризирани като тежки закононарушения и причинителите да се санкционират толкоз тежко, колкото и тези, които са били наказани за корупция, тероризъм и търговия с опиати. Междувременно и доста от потребителите в обществените мрежи започнаха да показват голямото си отвращение от бездействието на държавното управление и упорстват за по-твъди ограничения против насилниците на деца.

Явно това дава резултат: президентът на страната Джоко Видодо към този момент разгласи стягане на законите и увеличение на присъдите. Очаква се скоро той да подпише и указ за химическа кастрация на наказаните педофили. За разлика от оперативната интервенция, при химическата се инжектират женски хормони, които подтискат образуването на тестостерон и понижават либидото на мъжа за дълго време. Арист Мердека Сираит, който пледира даже за смъртно наказване в тежките случаи, счита, че химическата кастрация е " свястно деяние, което ще окаже въздействие ". Главният прокурор на Индонезия Мухамат Прасетьо съобщи, че президентът Видодо има намерение да вкара тази мярка с указ. По този метод законът ще влезе автоматизирано в действие, без да има потребност от гласоподаване в Народното събрание.

Активистите насочат остри рецензии

В Индонезия обаче има и доста специалисти и правозащитници, които отхвърлят плануваната мярка. Организацията " Амнести интернешънъл " се базира на обстоятелството, че насилственото предоставяне на лекарства също предствалява нарушаване на човешките права. " Всяко закононарушение би трябвало да бъде осъдено. Но това би трябвало да става в унисон с Хартата за човешките права на Организация на обединените нации, при потреблението на легални и подобаващи средства ", споделят от организацията. Това мнение се споделя и от Сити Ноор Лайла от индонезийската Комисия за човешките права. Още повече, че Индонезия е подписала Международната спогодба против изтезанията и нарушаванията на човешките права още през 1998 година.

Експертът от Института за промяна на наказателното право Супрайди Едионо твърди, че химическата кастрация по никакъв метод не оказва помощ в битката против аргументите за половите похищения против деца. Той упорства за интензивни психически грижи за наказаните педофили, както и за обхватни ограничения за предварителна защита. Много малко страни в света организират химическа кастрация. Сред тях са Северна Корея, Молдова, Русия, Естония, както и някои американски щати. Наскоро Малайзия и Индия също подеха сходни законодателни начинания.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР