Само веднъж в годината, в първото пълнолуние на октомври, в

...
Само веднъж в годината, в първото пълнолуние на октомври, в
Коментари Харесай

Тайната на огнените топки на река Меконг в Тайланд

Само един път в годината, в първото пълнолуние на октомври, в северната част на Тайланд се случва необяснимо събитие. По залез слънце от повърхността на река Меконг към небето политат розови, оранжеви и зелени огнени топки.

След няколко секунди полет огнените топки се разтварят изцяло във въздуха. Векове наред локалните поданици не са разказвали на никого за това необичайно събитие.

 река Меконг

Те и до през днешния ден са безусловно уверени, че огнените топки излизат от устата на голямата змия Нага, която има седем глави и съгласно антично поверие живее от незапомнени времена в река Меконг.

Според хората от селцето до реката всякога, когато змията Нага реши да излезе от реката, тя изригва голямо количество огнени топки.

Феноменът на летящите огнени топки е прочут измежду локалните като бангфай пхаянак. Всяко от огнените кълба е с размера на яйце от кокошка.

По време на полета на огнените топки над река Меконг се събират туристи от целия свят, както и учени, които се пробват да схванат това чудно събитие.

Местните поданици описват, че преди доста години огнените топки се появявали и през март, април и май, само че в последно време те могат да се видят единствено през есента.

Полетът на огнените топки над река Меконг стартира към шест часа вечерта и продължава до към девет часа. От реката изхвърчат стотици огнени топки.

Съществува легенда, съгласно която огнените топки основават стълба към небето, от която на планетата ни слизат разнообразни богове, с цел да ревизират по какъв начин живеем.

По време на фестивала на огнените топки на Нага се провеждат разнообразни шоупрограми, дегустации на локални ястия и конкуренция по реката с лодки.

Говори се, че преди години тук пристигнали американски военни, с цел да изследват явлението, и откакто влезнали във водата по време на изригването на огнените топки, по този начин и не се завърнали.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР