Само в рамките на два месеца втора българка направи фурор

...
Само в рамките на два месеца втора българка направи фурор
Коментари Харесай

България изгуби още едно кадърно дете – шамхатната звезда Белослава замина да учи в САЩ, където поемат изцяло разходите й

Само в границите на два месеца втора българка направи възторг в международния шахмат.

След като по-рано това лято Нургюл Салимова стана вицешампион в шампионата за Световната купа, в този момент друга наша надарена красавица – Белослава Кръстева, завоюва бронзовия орден на Световното състезание за девойки до 20 година в Мексико.

 

19-годишната софиянка бе на косъм да вдигне купата, като водеше в класирането до последната партия. Кръстева обаче не устоя на напрежението и загуби от аржентинката Кандела Гекамбури, което й костваше златото. За наша неволя се повтори злощастният сюжет с Нургюл на шампионата за Световната купа в Баку през август. Тогава 20-годишната гросмайсторка от търговищкото село Крепча стигна до финала и имаше позиции да го завоюва, само че в последна сметка падна от рускинята Александра Горячкина.

 

Оказва се, че ориста и на двете ни топ шахматистки е сходна. Белослава също няма никаква държавна поддръжка и разчита на непозната помощ за финансиране, посредством което да взе участие на по-престижните интернационалните шампионати. Това лято след завършването на Софийската математическа гимназия(СМГ) шахматистката се е записала да следва висше обучение в Съединени американски щати. В щата Мисури локален университет прилапва нашенката с цялостна стипендия за образованието, покриване на всички разходи за участия в шампионати по целия свят, плюс хонорарите на американския й треньор. 

Нургюл Салимова също ще следва със стипендия, единствено че в Стопанската академия в Свищов.

 

Именно с пари на американския университет в Мисури, Белослава е платила по-голямата част от разноските за Световното в Мексико. Останалата сума пристигнала от джоба на личните й родители. Българската страна не дала и пукнат лев.

 

 

„ Обикновено спонсорството идваше от родителите ми. В предишното имаше много сложни моменти, в които не се знаеше дали ще продължа да вземам участие по шампионати. Мама и баща постоянно правеха всичко по силите си, с цел да остана в шаха, да отивам на най-хубавите надпревари ”, споделя Бела, както я назовават приятелите в шахматните среди.

 

Излиза, че без никаква грижа от страната се е родило златно българско потомство от девойки шахматистки и с изключение на Нургюл и Белослава, в топ 35 на международната класация за девойки до 20 година има още две нашенки – Гергана Пейчева и Надя Тончева.

 

„ За мен персонално тези достижения вкупом са чиста случайност. Не мисля, че тук в България има предпоставки за развиването на това потомство. Все отново се веселя, че съм част от него – тази конкуренция сигурно ще помогне за моето рационализиране “, споделя с ръка на сърцето бронзовата медалистка от Мексико.

Автор: Уикенд 

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР