Само след ден, на 7 юни британската министър-председателка Тереза Мей

...
Само след ден, на 7 юни британската министър-председателка Тереза Мей
Коментари Харесай

Мей подава оставка, но кабинетът не пада - как ще бъде избран наследникът?

Само след ден, на 7 юни английската министър-председателка Тереза Мей ще подаде оставка като водач на Консервативната партия и по този начин ще сложи началото на съревнование. То ще докара на власт нов министър председател, който може би ще се стреми към по-окончателна разлъка с Европейския съюз.

Изявлението на Мей не води до парламентарни избори. Досега (към 4 юни - Б.ред.) 11 претенденти се борят да я заместят. Победителят в надпреварата ще стане партиен водач и министър-председател.

Ето по какъв начин се чака да протече процесът, който се следи от вътрешнопартийна група, известна като Комитет 1922:

Номиниране на претенденти

Кандидатите, които се включват в конкуренцията за управителния пост, би трябвало да бъдат подкрепени от осем законодатели консерватори. Броят им е по-голям, в сравнение с при предходни надпревари, тъй като комитетът направи промени в разпоредбите, с цел да в профил по-слабите претенденти.

Покана за заявяване на кандидатури ще бъде отправена на 7 юни в 16 ч. Кандидатури ще се одобряват от 9 до 16 ч. на 10 юни.

Гласуване на законодателите

От 13 юни консервативните законодатели ще проведат няколко кръга гласувания, с цел да понижат броя на претендентите. Всеки път те гласоподават скрито за желания си претендент.

Всеки претендент с 16 гласа или по-малко в първия кръг, който би трябвало да е на 13 юни сред 9 и 11 ч., отпада. Ако всички претенденти имат повече от 16 гласа, отпада този с минимум гласове.

Във втория кръг на гласоподаване отпада всеки претендент с 32 гласа или по-малко. Ако всички претенденти имат повече от 32 гласа, отпада този с минимум гласове.

По-нататъшните гласувания са планувани за 18, 19 и 20 юни и ще продължат до момента в който останат двама претенденти.

Гласуване на членовете на партията

То приключва в седмицата, която стартира на 22 юли. За окончателните двама претенденти гласоподават всички членове на Консервативната партия, като спечелилият се афишира за нов водач. При предходни надпревари за лидерския пост това гласоподаване се извършваше по пощата.

Партията сподели, че желае да приключи този стадий в седмицата, която стартира на 22 юли.

Партията има към 160 000 членове. Тя сподели, че срещите с претендентите ще се състоят на 22 юни. Хора, които не членуват в партията, също ще имат опция да се срещнат с претендентите и да им задават въпроси.

Кой е министър-председател по време на надпреварата?

В изказването, с което подаде оставка, Мей сподели, че ще извършва функционалностите на министър председател до довеждане докрай на изборния развой за идващ ръководител.

Ройтерс / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР