Само преди година и половина Газпром осигуряваше повече от 40

...
Само преди година и половина Газпром осигуряваше повече от 40
Коментари Харесай

Европа сменя руския газ с такъв, доставен от Алжир, Азербайджан и Конго

Само преди година и половина Газпром осигуряваше повече от 40 % от вноса на газ в Европа. Сега този % е 13, а общият износ на съветски газ през тази година в Европа ще е на най-ниското си равнище от средата на 70-те години на предишния век. 
 
С началото на варварската война против Украйна, Русия на процедура съобщи този пазар на своите съперници, които до тогава не можеха да се преборят с нейните доставки. Алжир е един от тези съперници, който се трансформира в най-големият снабдител на приподен газ за остарелия континент. 
 
Азербайджан се готви да удвои размера на доставките в Европейски Съюз до 2027 година и съгласно източници в Баку - към този момент осъществя този проект, освен това с огромно изпреварване на графика. 
 
Италианската Eni ще стартира през тази година да доставя газ от Конго. От октомври 2022 година стартира да действа газопроводът Baltic Pipe, по който към 10 милиарда куб.метра природен газ ще постъпват в Полша, Дания и съпределните им страни от Норвегия. 
 
От срутва на съветския газов износ в Европа извънредно доста завоюваха Съединени американски щати - нещо, което даже високопоставени съветски служители признават. В съпоставяне с 2021 година, доставките на американски газ за страните от Европейски Съюз набъбнаха със 144,3 %, оповестява The Moscow Times. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР