Само преди дни Репортери без граници“ обяви тазгодишния си доклад,

...
Коментари Харесай

АЕЖ защити журналист, атакуван от медии на Пеевски заради разследване на неговите дарения

Само преди дни „ Репортери без граници “ разгласи тазгодишния си отчет, в който България за трета поредна година е класирана на последното – 111 място по независимост на медиите в Европейски Съюз. „ В България самостоятелните медии са обект на правосъден тормоз, а сериозните публицисти стават жертва на акции за оклеветяване и даже на принуждение “, написа в отчета на интернационалната организация. В края на предходната седмица – вестник „ Телеграф “ и уеб сайтът monitor.bg дадоха следващо удостоверение на тази оценка.
В петък двете медии насочиха неприемливи обиди и откровени неистини по адрес на журналистката от Стара Загора Венелина Попова. В публикация, озаглавена „ Олигарсите тормозят лекари, с цел да нападат донорите и Делян Пеевски “, бе обиждана както тя, по този начин и изданията, за които работи.

Венелина Попова е дълготраен публицист в стратегия „ Хоризонт “ на БНР, сътрудник в Стара Загора. За професионалната си героизъм тя е удостоена с премията „ Паница “, а поради следствията си е предходна през два правосъдни процеса, в които е оправдана като експерт. В момента Венелина Попова продължава да работи на свободна процедура като създател на електронните издания „ Тоест “, „ За истината “ и „ Дневник “.

Причина за залповата офанзива против нея в петъчните издания на „ Телеграф “ и „ Монитор “ евентуално е била провокирана от следващото следствие, върху което към момента работи. Негов обект е собствеността на сдруженията, през които в последните седмици депутатът Делян Пеевски прави дарения на разнообразни лечебни заведения в страната. Така офанзивата, подхваната от медиите му, може да бъде оценена само като акция за превантивно оклеветяване на Попова. С какво е провокирана тя ще стане ясно още в идващите дни, когато резултатите от следствието ѝ бъдат оповестени. Но в съответния случай е значимо и друго: Подобни акции трансформират публицистиката в инструмент за обществен линч против сериозното и опозиционно говорене в страната и машина за репресии (засега единствено вербални) против всеки, който дръзва да наруши комфорта на порочно употребяваната власт.

Асоциацията на европейските публицисти в България застава твърдо зад Венелина Попова, тъй като солидарността е належаща поддръжка, от която имат потребност самостоятелните публицисти навътре в страната, отстояващи високите стандарти на специалността под все по-засилващ се напън.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР