Само по четирима посетители скоро ще имат достъп до дълго

...
Само по четирима посетители скоро ще имат достъп до дълго
Коментари Харесай

Флоренция отключва тайна стая в параклис на Медичите с рисунки, приписвани на Микеланджело

Само по четирима гости скоро ще имат достъп до дълго критото място в параклис на Медичите във Флоренция, където някои специалисти приписват на Микеланджело рисунки с въглен по стените, оповестява Българска телеграфна агенция.

Тайната стая - дребно пространство с размери 10 на 3 метра, е открита през 1975 година, когато чиновници търсят нов излаз от параклиса поради увеличаващия се брой на посетителите. Тя се намира в музеен комплекс, отдаден на династията на Медичите.

Тогавашният му шеф Паоло Дал Поджето " твърдо вярваше, че те са дело на Микеланджело ", споделя актуалният началник Паола Д'Агостино. Последва яростен спор, който продължава и до през днешния ден.

" Главните откриватели на рисунките на Микеланджело отхвърлиха " това при откриването преди 50 години, сподели тя. " Други имаха по-умерено мнение, в смисъл, че мъчно допускаха, че някои от тях могат да са дело на Микеланджело, а други - на негови почитатели. Така че дебатът продължава ".

До 1955 година помещението е употребявано за депозиране на въглища, а по-късно е запечатано и забравено за десетилетия. Самите рисунки са открити под два пласта мазилка.

Според теорията на Дал Поджето Микеланджело се е скрил в дребното пространство от " гнева на папа Климент Седми " за това, че е подкрепил просъществувалата малко република, свалила Медичите, и е скицирал етюди за някои от плановете си, напомня Асошиейтед прес.

През по-голямата част от последните 50 години достъпът до стаята е бил строго стеснен.

Длъжностните лица взеха решение да отворят помещението за стеснен брой гости и ще редуват излагането на LED светлини с продължителни интервали на мрачевина, с цел да защитят творбите. 

От 15 ноември всяка седмица до 100 гости ще получават достъп с предварителна резервация. По четирима души ще могат да влизат едновременно и ще остават най-много 15 минути в пространството.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР