Само пет месеца след като управляващите решиха да се подменят

...
Само пет месеца след като управляващите решиха да се подменят
Коментари Харесай

Цената на горивата се вдига заради подмяната на касови апарати?

Само пет месеца откакто ръководещите взеха решение да се подменят всички касови апарати и вкараха по-строги условия за софтуера, който ръководи продажбите, те постановиха нови промени, които шокираха бизнеса.
Този път ударът е върху бензиностанциите, за които се вкарват спомагателни условия по какъв начин да наподобяват касовите бележки при покупка на горива. Според специалисти спомагателните разноски могат да доведат и до повишение на цената на горивата, написа в. Сега.
От 1 април всяка бензиностанция е задължена да издава касови бележки, в които да е видно каква част от платената сума е за данък и Данък добавена стойност и каква е цената на горивото без тях. Освен това търговците би трябвало да посочат и на каква цена са купили горивото от доставчика си.
На бележките би трябвало да бъде отпечатан и QR код, който при сканиране със смарт телефон дава информация на потребителя дали покупката му е регистрирана в Национална агенция за приходите. Това е разказано в обнародваните в петък промени в наредбата в " Държавен вестник ".
Промените пораждат следващ механически проблем пред бизнеса. Въпреки че са регистрирани по Данък добавена стойност, срокът, в който бензиностанциите би трябвало да се съобразят с новите условия за софтуера, който ръководи електронните им системи с фискална памет, така наречен ЕСФП, е 30 юни 2019 година
Появата на нова дата за покриване на условията на наредбата - 31 март 2019 година, напряга компаниите. В момента притежателите на бензиностанции гадаят дали от тях се желае до края на март да съобразят системите си с новите условия против операции при продажби, или тази нова дата се отнася единствено за касовите бележки с обособени редове за Данък добавена стойност, данък, чиста и покупна стойност на горивото.
" Дори да става въпрос единствено за смяна в софтуера на фискалните устройство, тъй че да отпечатват касови бележки с обособени редове и QR код, това е комплицирана интервенция, която не става за ден-два, защото имаме по-сложен обект като бензиностанция ", изясни за в. " Сега " Ясен Танев от Българската асоциация за развиване на бизнес програмен продукт. Това, несъмнено, ще коства нови разноски за компаниите, които ще бъдат най-големи за веригите бензиностанции. И в последна сметка може да доведат до повдигане на цената на бензина.
Идеята за новите детайлности в касовите бележки на бензиностанциите бе стартирана от финансовия министър Владислав Горанов след поредицата митинги в цялата страна през есента на предходната година против високите цени на горивата. В началото на декември цената на литър от най-масовия бензин бе стигнала до 2.40 лева и това възмути доста българи, които блокираха пътища и автомагистрали. Според финансовия министър, с цел да се " увеличи доверието в системата ", би трябвало да се покаже какъв брой от крайната цена отива в бюджета и какъв брой е облагата за търговеца.
Експерти обясниха, че посочената разлика сред чистата стойност на горивото (чистата стойност без данък и ДДС) и покупната му стойност от доставчика е комерсиалният марж, а не облагата.
Проблемът е, че в случай че търговец прави спомагателни разноски, с цел да увеличи качеството на услугата, за него маржът е по-висок, само че облагата е по-ниска. И назад - в случай че бензиностанцията е на самообслужване, без разноски за личен състав, разчистване, осветяване и така нататък, притежателят й ще има невисок марж, само че по-висока облага. Така на процедура информацията от касовата записка по-скоро би заблудила потребителите за това какъв брой печели търговецът.
Сметки
От приложения в наредбата пример на новите касови бележки при покупка на бензин е видно, че 50% от крайната цена са данък и Данък добавена стойност. България е една от страните в Европейски Съюз с най-ниска последна цена за всеобщия бензин. Когато обаче се извади тежестта на акциза и Данък добавена стойност, картината радикално се трансформира.
Изследване на Би Ти Ви сподели, че в 24 от 27 страни - членки на Европейски Съюз, чистата стойност на бензина е по-ниска, в сравнение с в България. Така да вземем за пример при цена на А-95 без данък и Данък добавена стойност у нас от 63 евроцента във Франция тя е 59 евроцента, в Италия - 62, във Финландия - 57. По-скъпо е единствено в Испания, Германия и Дания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР