Само още няколко стъпки остават до окончателното закриване на специализираните

...
Само още няколко стъпки остават до окончателното закриване на специализираните
Коментари Харесай

Спецправосъдието се закрива след 3 месеца, ако КС не реши друго след оплакване на Гешев

Само още няколко стъпки остават до окончателното закриване на профилираните прокуратура и съд. На 14 април Народното събрание гласоподава измененията в Закона за правосъдната власт. В сряда президентът Румен Радев подписа указа за обявяване на измененията в “Държавен вестник”, а правосъдната министърка Надежда Йорданова постави държавния щемпел.

Велики петък обаче е почивен ден и закриването на профилираното правораздаване ще бъде обнародвано във вторник, на 26 април. Ще влязат в действие на 26 юли - три месеца по-късно, а през това време законодателят е планувал магистратите от профилираното правораздаване да бъдат преназначавани в общите прокуратури, съдилища и следствени отдели.

След влизането в действие на измененията през лятото пък стартира правосъдната почивка, която завършва през септември. До 26 юли делата ще се преглеждат както до момента, спецпрокуратурата ще управлява следствия от своята подготвеност, ще може да внася обвинителни актове в съда, чиято орис ще се реши по-късно според дали е извършено разпоредително съвещание.

Сагата обаче надали ще завърши доникъде на лятото, когато профилираното правораздаване публично ще остане в историята.

Ден след окончателното решение на Народното събрание основният прокурор Иван Гешев разгласи пред профилираните прокурори, които ръководеше преди години, че ще сезира Конституционния съд. Според него законопроектът е опонира на главния закон.

“Тези хора би трябвало да се срамят, това не е в полза на българските жители и европейските институции”, разгласи Гешев. Според него има лустрация на магистратите в профилираните прокуратури и съдилища поради “разселването” им, против което те стачкуват от началото на разискванията, в това число и с присъединяване в правната комисия, уточни 24 часа.
 Това е указът, подписан от президента Румен Радев и правосъдния министър Надежда Йорданова. Това е указът, подписан от президента Румен Радев и правосъдния министър Надежда Йорданова.
Иван Гешев ще може да сезира Конституционния съд след обнародването на измененията в “Държавен вестник” във вторник. Предполага се, че ще го направи оптимално бързо. Конституционният съд обаче няма период за изговаряне. Ако въпреки всичко 12-те пазители на главния закон анулират измененията като противоконституционни, профилираното правораздаване ще остане в този тип. Ако не възприемат тезата на основния прокурор, то ще бъде дефинитивно закрито и към този момент няма да има благоприятни условия за запазването му.

Така в идващите три месеца Специализираният съд ще продължава да гледа делата си, след което висящите ще продължат в Софийския градски съд. Сред тях са така наречен знакови. Подсъдимите за данъчни закононарушения

Николай Банев и Ветко Арабаджиев да вземем за пример след 26 юли ще се явяват пред същите сформира, само че в Съдебната палата в центъра на София,

както и Миню Стайков, който дава отговор за корист с европари, съпроцесниците на Цветан Василев по делото за източване на КТБ и доста други, в това число и десетки проведени незаконни групи, кметове и други някогашни служители от държавната власт като Петър Харалампиев и Нено Димов. Остава Висшият правосъден съвет да реши какво ще се случи със постройката на ул. “Черковна”, където са Специализираният съд и прокуратура. Преди те да се настанят там през 2012 година, постройката беше централа на ДАНС.

Висящите следствия, по които няма обвинителни актове в съда и разпоредителни съвещания,
ще се трансферират в прокуратурите по подготвеност според от това къде е осъществено закононарушението

Така да вземем за пример, в случай че се стигне до дело против кмета на Несебър, който се проверява от Специализираната прокуратура, то ще бъде в окръжния съд в Бургас. Трите досъдебни производства против Васил Божков ще се доразследват в градската прокуратура. При това състояние няма условие на закона прокурорът да остане същият, за разлика от правосъдния състав, който е почнал да гледа делото.

Друг проблем, който още стои, са отводите, които профилираните съдии се заканиха да си дават по делата, когато бъдат преместени, тъй като на обществото било внушено, че са “бухалки”. При отказ на арбитър, който би трябвало да довърши делото си в Софийския градски съд, то ще стартира изначало. Любопитното е, че делото “КТБ” да вземем за пример се гледа към този момент 4 години и по него са разпитани единствено 4 очевидци от близо 400. Ако стартира изначало в градския съд при възможен отказ на състава, това значи, че надали ще завърши до 20 години.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР