Само органите на ДАНС проявиха интерес към моята безопасност, заяви

...
Само органите на ДАНС проявиха интерес към моята безопасност, заяви
Коментари Харесай

Христо Грозев: Само органите на ДАНС проявиха интерес към моята безопасност


" Само органите на ДАНС демонстрираха интерес към моята сигурност ", съобщи журналистът Христо Грозев по време на чуването му в парламентарната комисия за надзор над службите за сигурност.  Журналистът добави, че представители на кабинета не са се свързали с него и той е в контакт само с правоохранителни органи и ДАНС. Той разяснява, че не знае за какво е разгласен за търсене, само че загатна, че има обява в държавната медия РИА Новости, в която се твърди, че обвиняването му е обвързвано с новия закон за отразяването на военните дейности.

Той счита, че в случай че това е мотивът, то въпросът се трансформира в казус, защото за първи път съветският закон, ориентиран към съветски публицисти, ще се приложи за европейски жител.

" Атака против свободната публицистика " - с тези думи той дефинира повдигнатото против него обвиняване и добави, че по този начин се цели заплашването на медии, отразяващи войната на Русия в Украйна.

По думите му евентуално Москва е решила да го разгласи за търсене поради негово следствие за програмирането на съветски крилати ракети, в което са разпознати 33-ма военнослужещи, на които Европейски Съюз постанова наказания седмица преди да повдигне обвиняването против него.

Грозев разяснява и изказванията на посланика на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова, който в края на 2022 година разгласи, че повдигнатото обвиняване против Грозев означавало " не идвай ". 

" Това обръщение е налице от 2016 година под формата на възбраната да влизам в страната ", сподели журналистът и добави, че още преди 7 години има черен щемпел за влизане в Русия.

Той прикани страната да вземе решителни дейности по случая и да поеме самодейност за отбрана на европейските публицисти.

В хода на дебата от " Възраждане " взеха решение да атакуват Грозев. Ивайло Чорбов го назова " внедрен заплатен боен шпионин на Съединени американски щати " и съобщи, че той не бил публицист. Депутатът отбрани Русия и го попита какво очаквал, щом отразява войната.

Грозев му отговори и съобщи, че изказванията му са " дезинформация " на хора, които обичат Русия. Той добави, че работата на българските народни представители би следвала да е обвързвана с отбраната на българските жители.

Разследващият публицист Христо Грозев от " Белингкат " бе разгласен за търсене от съветските управляващи. Изслушването бе по искане на  Ивайло Мирчев и Атанас Атанасов от " Демократична България ". Днес от " Продължаваме промяната " пък внесоха проекторешение относно дейности на българската страна в резултат на оповестяването на българския проверяващ публицист Христо Грозев за търсене от държавното управление на Руската федерация.

Според предлагането Народното събрание следва да задължи служебния кабинет да осъди дейностите на съветското държавно управление и да изиска от Москва информация за аргументите за издирването на журналиста. Освен това от Политическа партия предлага кабинетът на Гълъб Донев и службите да подхващат всички дейности, с цел да подсигуряват сигурността на Грозев. Предлага се още Министерство на външните работи да вземе интензивно деяние в европейските начинания за отбрана на публицисти, преследвани от режима на Путин, България да предложи на шведското председателство самодейност за подкрепяне на преследвани от режима на Путин медии и публицисти, които сега на територията на Европейски Съюз. Заложено е още основният прокурор Иван Гешев да осведоми Народно събрание за напредъка по всички следствия на  " Белингкат " - дейностите на сътрудници на ГРУ на територията на България, Гебрев, гърмежите във военни хранилища и фабрики за военна техника. 

От " Възраждане " пробваха да бойкотират чуването на Грозев. Първо Николай Дренчев предложи закриване на съвещанието. Той дефинира тематиката като " злободневна темичка ", а съпартиецът му Ивайло Чорбов попита кое постанова чуването на журналиста. Атанас Зафиров от Българска социалистическа партия пък съобщи, че нищо не постанова разглеждането на проекторешението, защото то е импортирано преди час. Тази тематика поддържа и председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която съобщи, че е " несериозно " текстът да се преглежда в този момент. Тя и Зафиров желаеха изключително съвещание на комисията, по време на което да се разиска проекторешението.

В последна сметка депутатите взеха решение през днешния ден единствено да изслушат Грозев и да не преглеждат проекторешението на Политическа партия. Заради това Николай Дренчев от партията на Костадин Костадинов реши да брани Русия и съобщи, че всяка страна имала право да преследва нарушители. След това депутатът назова Грозев " сътрудник за въздействие и медиен търгаш ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР