Само няколко дни преди убийството на 22-годишната Джулия Чечетин италианците

...
Само няколко дни преди убийството на 22-годишната Джулия Чечетин италианците
Коментари Харесай

Вдигайте шум!. Как едно убийство и един филм накараха италианци...

Само няколко дни преди убийството на 22-годишната Джулия Чечетин италианците към този момент приветстваха кино шлагер за жена, която търпи побоища и унижения от властния си брачен партньор. Действието на кино лентата се развива през 1946 година, 24 години преди разводът да стане легален в Италия и в навечерието на първото разрешаване на италианските дами да гласоподават. Филмът изследва задушаващата роля на патриархата в италианското общество, което мъчително резонира и през днешния ден.

 

Моментът е удивително обединение на обстоятелства и нереалност, което подтиква настояванията в цяла Италия за отбрана на дамите и за премахване на патриархалния нрав, вплетен в обществото, написа Францес Демилио в, в обява, преведена от ФрогНюз

 

Джулия Чечетин изчезва, откакто се среща с някогашния си другар Филипо Турета на хамбургер в търговски център, единствено няколко дни преди да получи дипломата си по биомедицинско инженерство в университета в Падуа.

 

Бившият ѝ избраник, който е с една година по-млад, съгласно другари и родственици, негодувал, че тя е приключила образованието си преди него, и се страхувал, че тя ще продължи да преследва персонални и професионални фантазии. Всичко било готово за отпразнуването на дипломата на Чечетин - червени панделки били завързани на металната ограда пред фамилната ѝ къща във Вигоново, градче с 10 000 души население покрай Венеция, а ресторантът бил запазен за фамилията и приятелите.

Докато е на мястото за бургери, тя написа на по-голямата си сестра Елена за съвет какви обувки да купи за церемонията. Това е последното, което фамилията ѝ чува от нея.

" Случаят на Джулия раздруса цяла Италия ", споделя актрисата и режисьорка Паола Кортелези в изявление по-рано тази седмица в Рим. " Защото при нейното изгубване цяла Италия знаеше, че скоро ще бъде открита млада жена, убита от ръцете на мъж. "

" Защото до този миг това е една и съща рутина. Смразяващо е да го назовем рутина ", сподели тя, базирайки се на италианската статистика, съгласно която почти на всеки три дни в страната една жена е убивана от ръцете на мъж - постоянно брачен партньор, сътрудник или някогашен подобен.

Седем дни преди да бъде открито тялото на Чечетин, на 18 ноември, покрито с черни найлонови торбички в канавка покрай езеро в подножието на Алпите, новинарските излъчвания в страната оповестяват мрачни вести.

На няколко километра от вкъщи ѝ, видеокамерата на промишлен комплекс на безлюдна улица е снимала по какъв начин мъж, за който проверяващите допускат, че е Турета, преследва Чечетин, която е избягала от колата, преди да бъде ударена неведнъж, повалена на земята и натикана в колата, оставяйки коса и кървави петна по тротоара.

В продължение на дни крайпътни камери за наблюдаване записваха мигове на колата на Турета, първо в Северна Италия, по-късно в Австрия, след това в Германия. В неделя, 19 ноември, немската полиция ревизира колата, паркирана на крайпътна автомагистрала и без гориво. Вътре бил Турета.

В сряда немски съд разпореди изгонването му в Италия за следствие по съмнение в ликвидиране. В отчета на правосъдния доктор са маркирани 26 рани по врата, ръцете и краката на дамата, явно нанесени с острие, оповестяват италианските медии.

Докато се разиграваше действителната драма с убийството на Чечетин, филмът " C`è ancora domani " ( " Все още има на следващия ден ", всекидневен превод, бел. ред.) приковаваше феновете в цяла Италия.

 



Кортелези, която е режисьор на кино лентата, съобщи, че творбата ѝ е развълнувала публиката " оттатък нормалното, точно тъй като, както споделих, тя засегна недопечен нерв в живота на всички ". Известна италианска комедийна актриса, Кортелези извършва и основната роля на Делия - измъчвана римска брачна половинка, която се надява на по-добро бъдеще за щерка си тийнейджърка.

Кортелези споделя, че на една от прожекциите жена се изправила и разкрила пред цялостен с непознати спектакъл, че и тя е имала брачен партньор, който я е малтретирал, с думите: " Аз бях Делия ".

Сред феновете на кино лентата е Дария Дикорпо, учителка в гимназия в Рим. " За страдание тематиката за насилието над дами е постоянно настояща ", споделя тя.

Във кино лентата дамите, от ниските до висшите съсловия, са карани от съпрузите си да запазят мнението си за себе си или, по-грубо казано, да си затворят устата. " Вместо това, не, ние би трябвало да крещим, би трябвало да оповестяваме за хубостта на това да бъдем дами ", сподели Дикорпо.

Преди това италианците излязоха по улиците с безмълвни шествия с факли, с цел да стачкуват против убийствата на дами. Но Елена Чечетин, сестрата на Джулия, предложи опция: " Да се вдигне звук ", с цел да се уважи нейната гибел.

 

В писмо до вестник Corriere della Sera Елена Чечетин отхвърля описанията на хипотетичния палач на сестра си като " страшилище ". Убийците " не са заболели, те са здравите синове на патриархата ", написа тя.

" Женоубийството не е закононарушение от пристрастеност, а закононарушение на властта ", написа Елена Чечетин, употребявайки термин, с който се отбелязва убийството на дами точно тъй като са дами или поради властта, която мъжете имат над дамите.

В сряда, след окончателното приемане на законопроект за отбрана на дамите с такива ограничения като засилено потребление на електронни устройства за наблюдаване на мъже, които ги преследват или заплашват, депутатите от опозиционното Движение " 5 звезди " удряха ритмично по бюрата си " в минута звук ".

Кортелези се обърна към двете най-влиятелни дами в италианската политика през днешния ден - крайнодясната премиерка Джорджа Мелони и Ели Шлейн, която оглавява Демократическата партия, най-голямата лява мощ в Народното събрание. Тя ги помоли да " създадат нещо (за насилието над жени), което няма нищо общо с това да запазят електората си благополучен ", сподели тя.

Шлейн упорства за двупартийно законодателство, което да вкара наложителни уроци, започващи от началните класове, в които да се преподава взаимно почитание сред девойките и момчетата, мъжете и дамите. Но проектът на министъра на образованието на Мелони планува уроци по " взаимоотношения " за гимназиите.

Италианската държавна телевизия RAI заяви, че в дните след намирането на тялото на Чечетин позвъняванията на националната гореща телефонна линия за дами, които се опасяват за сигурността си от ръцете на мъже, са скочили от към 200 на 400 дневно - в това число от родители на млади дами.

" Жените се опасяват ", споделя Ория Гаргано, началник на организацията " Бъди свободен ", която се бори против насилието, трафика на хора и дискриминирането.

Сред ръчно написаните бележки, подредени измежду цветята, свещите и букетите, оставени пред дома на семейство Чечетин, имаше и една, която гласеше: " Простете ни, че не направихме задоволително, с цел да променим тази просвета ".

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР