Само наказателна присъда ще спре експрезидента за Белия домПопулярността му

...
Само наказателна присъда ще спре експрезидента за Белия домПопулярността му
Коментари Харесай

Как съдът в Колорадо изписа вежди на Тръмп

Само наказателна присъда ще спре експрезидента за Белия дом
Популярността му пораства, освен това освен измежду почитателите му

Страх в Европа, че повече няма да може да разчита на Америка, както в Студената война

Вместо да избодат очите на Доналд Тръмп, в Колорадо му изписаха вежди - до този извод стигнаха мнозина стойностни политически анализатори в Западна Европа в мненията си на издадената от висшия съд на американския щат присъда експрезидентът да не взе участие в първичните избори на тамошните републиканци.

По простата причина, че решението, несъмнено единомислещо от всички наблюдаващи като историческо, защото за пръв път против въпреки и някогашен държавен глава е употребена забранителна и остаряла корекция в конституцията, прави Тръмп още по-популярен освен измежду неговите почитатели. Според експресни социологически изследвания оттатък океана, за него в този момент биха дали своят вот и американци, които нямат нищо общо с десницата в страната си, само че за които всяка мъгляво стимулирана присъда, като тази в Колорадо, буди единствено благосклонности към пострадалия.

Другото, което авторитетни вестници в Белгия, Франция, Германия и Италия подчертаха единомислещо е, че присъдата ще бъде обжалвана във Върховния съд на Съединени американски щати и меродавната правна институция като нищо може да я анулира. Първо тъй като болшинството от магистратите там са назначени персонално от Тръмп и симпатизират на републиканците. И второ - мнозина от тях към този момент са се произнасяли, че въпросната 14-та корекция в конституцията отпреди повече от два века за възбрана на разположение, взело участие в протест против властта, да заема публични длъжности, не се отнася за поста държавен глава. Но най-важното е, че плануваното съвсем несъмнено отменяне на присъдата от върховиня съд на Съединени американски щати автоматически ще зачеркне делата, които са заведени против претендента за президент в още 14 щата, отново с мотивацията за присъединяване в протест против страната.

Все отново има и неподходящи, напряко черни прогнози за политическото бъдеще на Тръмп, което може да бъде в действителност спряно, само че не от 14-тата корекция, а от действителна наказателна присъда против него. Както изясни пред в. “Република ” американският политолог Бил Шнайдер, като Дамоклев меч над главата на експрезидента висят не едно, а четири хипотетични неоправдателни решения на заформени против него четири процеса. Става дума за заведените каузи за даден рушвет от Тръмп на порно актрисата Сторми Даниелс, с цел да не раздухва тяхна връзка; за нелегално съхранявани от него секретни държавни документи в частната му вила; за опит да бъдат фалшифицирани резултатите от последните президентски избори в щата Джорджия и за клюка против известна журналистка. Като изключително рисков за Тръмп съгласно Шнайдер е вторият развой - този за взетите нелегално в частното му жилище значими държавни документи. Доказуемо закононарушение, за което се поставят няколко години решетки и в случай че те в действителност бъдат присъдени в обозримото бъдеще, то експрезидентът ще би трябвало един път вечно да се елементарни с мераците си да се нанесе още веднъж в Овалния кабинет на Белия дом.

Но политическите наблюдаващи в Западна Европа се тревожат най-много от очертаващото се върху Стария континент отрицателно отражение на предизборните правосъдни стълкновения в Съединени американски щати. Например белгийският в. “Льо Соар ” акцентира, че разприте там дълбаят невиждана до момента бездна сред републиканците и демократите, която може да има ненадейно неприятни последствия за целия свят. А колумнистът на “Франкфуртер Алгемайне цайтунг ” Николас Бусе акцентира: “Проблемите и възприятията, които Тръмп продължава да разпалва и през днешния ден, няма да изчезнат с премахването на името му от една бюлетина, само че неприятното е, че Америка, на която Европа можеше да разчита по време на Студената война, към този момент не съществува ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР