Само месец преди началото на Олимпийските игри във водите на

...
Само месец преди началото на Олимпийските игри във водите на
Коментари Харесай

Супер бактерия във водата по плажовете около Рио

Само месец преди началото на Олимпийските игри във водите на някои плажове към Рио де Жанейро група учени откриха бактерия, която е супер устойчива на антибиотици и други медикаменти.

Според ръководителя на научната група Рената Пикао, „ супер бактерията “ е попаднала във водата през отходните канали на някои лечебни заведения, които са насочвани към океана.

Търсихме тази „ супер бактерия “ в крайбрежните води на пет плажа в продължение на една година “ заяви пред Си Ен Ен Пикао. Според нея, бактерията е открита в разнообразни концентрации в крайбрежните води на изследваните плажове.

Наличието на рисковата бактерия се дължи на мощното замърсяване на плажовете към Рио. Новината идва единствено месец преди откриването на Олимпиадата. Бактерията е открита и във водите на плажовете Ботафого и Фламенго, край които ще има надпревари с яхти.

Това е красива зона, само че всякога когато вода залее лицето ми имам възприятието, че нещо рисково влиза в мен “, споделя немският играч Хейко Крогер. Според Крогер, точно „ супер бактерията “ е била причина за жестока кожна зараза, която е получил негов съотборник.

Пикао споделя, че виновността е в неприятната санитарна инфраструктура на града. Според нея отпадните води от лечебните заведения минават в градската канализация и се вливат в залива Гуанабара и в някои реки и по този начин стигат до нечистите плажове. От градските служби настояват, че множеството отпадни води се третират съгласно разпоредбите на Световната здравна организация.

Въпреки опасенията от рисковата бактерия, нито учените, нито хората от Международния олимпийски комитет предлагат пренасяне на надпреварите в други региони. Пикао споделя, че тревожното известие за рисковата мулти-резистентна бактерия се прави, с цел да бъдат наясно лекарите на тимовете при положение на зараза.

Другите плажове на които е открита тази бактерия са Леблон и Ипанема (на фотографията горе), които са доста известни измежду туристите. „ Не бих завела децата си на тези плажове “, споделя Пикао, само че добавя, че са нужни още проучвания с цел да се каже какви са рисковете за здравето на хората къпещи се в нечистите води.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР